Японські медики друкують на 3D-принтерах копії органів пацієнтів

Японські медики друкують на 3D-принтерах копії органів пацієнтів

01.01.14 19:23 0 807
Один з найнесподіваніших винаходів останніх п’яти років – 3D-принтери, що дозволяють створювати за цифровою моделлю практично все, що завгодно, від іграшок до повноцінної вогнепальної зброї. У Японії 3D-друк почали активно використовувати у медицині. За допомогою цієї технології тут отримують точні копії частин тіла пацієнтів, які готуються до операції.

Про це розповідає сайт IOP science.

Найбільше поширені 3D-принтери у пластичній хірургії і травматології. І хоча наразі рівень розвитку техніки не дозволяє створювати придатні для протезування складові, японські фахівці ведуть старанну роботу в цьому напрямку,

«Якщо технології 3D-принтерів будуть розвиватися такими ж темпами, через кілька років, швидше за все, ми зможемо друкувати на них, наприклад, кістки, які потім можна буде використовувати при протезуванні», – вважає провідний спеціаліст медичного університету Фудзіта Такаюкі Окумото.

Японські пластичні хірурги вже зараз проводять спеціальні тести, під час яких вони вживлюють своїм пацієнтам імпланти, отримані за допомогою 3D-принтерів. Найближчим часом Міністерство охорони здоров’я Японії розгляне відповідні заявки і прийме рішення, чи можна вважати таку практику нешкідливою для здоров’я людини.

Однак уже зараз більшість професіоналів схиляються д думки, що цей спосіб у пластичній хірургії значно безпечніший за звичайну практику. Наприклад, при щелепно-лицьовій пластиці необхідні для імплантації матеріали беруться у людини з хребта, що несе ризик ушкодження важливих нервів. При використанні технологій 3D-принтерів ці кістки просто вирощуються з нуля.

Також стало відомо, що британські біотехнологи розробили особливу технологію і спеціальний «принтер», що може видрукувати мікроскопічні аркуші з клітин з сітківки ока щура або людини. Це потенційно відкриває дорогу для заміни пошкоджених частин ока за допомогою таких «роздруківок», йдеться у статті в журналі Biofabrication.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Брати і сестри українці, ...
Наступна новина: Опромінені гриби замінять ...

КОМЕНТАРІ