Діти закарпатських заробітчан, або Новорічні бажання

Діти закарпатських заробітчан, або Новорічні бажання

01.01.14 15:41 0 853
Уже багато років ближні й дальні закордонні держави знають, що немає кращих і дешевших працівників, ніж люди з України. Наші чоловіки та жінки їдуть на заробітки, щоб краще жилося їхнім родинам, які залишилися тут, на рідній землі. Закарпатці дуже цінуються вмінням прилаштуватися до будь-яких умов, невибагливі, а найголовніше – виконують роботу широкого профілю. Вони рідко приїздять додому не тому, що не скучають за родинами, а щоб заощадити більше грошей.

Діти в таких батьків виростають занадто самостійними. А родичі, які доглядають за ними, не завжди звертають увагу на моральні потреби підростаючого покоління.

Напередодні свят ми вирішили поспілкуватися з такими дітьми й дізнатися, що вони бажають отримати в подарунок під новорічну ялинку.

Янко, 10 років. Батько та мати працюють у Португалії. Виховують бабуся з дідусем.

«Мама обіцяла «крутий» планшет. Уже дуже чекаю, бо вони з татом приїдуть на свята. А минулого року не змогли», – повідомив хлопчина.

Микола, 13 років, Анастасія, 8 років, та Юрко, 5 років. Виховує мама. Батько вже близько 10 років працює в Росії. Час від часу приїздить додому.

Микола мріє про спінінг, але дуже дорогий, який тато обіцяв йому купити. А ще він хоче піти з батьком на риболовлю. Тільки шкода, що переважне навантаження в роботі припадає в чоловіка саме на літню пору. Тому рибалити Миколці доведеться з друзями. Але хлопчик не сумує – з ними теж весело. Сестричка Настя дуже хоче модний смартфон. Правда, сумнівається, чи отримає його. А маленький Юрчик у запалі взагалі почав перераховувати всі іграшки, які спали йому на думку.

Сашко, 1 рік 4 місяці. Виховують батько та бабуся. Мама в США близько 2 місяців. Поїхала працювати хатньою робітницею до багатих родичів. Бабуся пояснює, що на цей крок донька зважилася від безвиході. Чоловік залишився без роботи. Сама бабуся на пенсії. Родина потопає у кредитах. Молода матуся розуміє, що може пропустити важливий час у житті та вихованні своєї дитини, але була вимушена поїхати. Бабуся сподівається, що донька у наймах довго не затримається й повернеться до дитини та чоловіка, як тільки заробить достатньо грошей.

Не можна засуджувати рішення батьків цих діток, але варто подумати, чи дійсно потрібно залишатися надовго без своєї родини, дітей, дружин або чоловіків. Чи варті ті гроші жертв духовного аспекту? І коли тих коштів буде достатньо? Ситуація виховує в дітях культ грошей. Можливо, малечі набагато важливіше й цінніше бути поруч із батьками. Можливо, подарунок під ялинку не обов’язково має бути дуже коштовним. Можливо, тоді діти виростатимуть із більш важливими для себе та суспільства цінностями. Задумаймося…

Марія СЕРГІЄВА

«Карпатський Об’єктив»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Новий рік на Майдані: ...
Наступна новина: Начальник сектору взаємодії ...

КОМЕНТАРІ