В Івано-Франківську встановили пам’ятник «Руській трійці»

В Івано-Франківську встановили пам’ятник «Руській трійці»

01.01.14 18:42 0 949
У сквері позаду Національного медичного університету в центрі Івано-Франківська урочисто відкрили пам’ятник діячам «Руської трійці» – Якову Головацькому, Маркіяну Шашкевичу й Івану Вагилевичу. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За словами голови обласної спілки краєзнавців Михайла Косила, це перший пам’ятник «будителям» в Україні, і не випадково його встановили в Івано-Франківську. «Хто буде шанувати своє, як не свої? Іван Вагилевич наш земляк, з села Ясень Рожнятівського району, парохом в селі Микитинці чотири роки працював Яків Головацький, Маркіян Шашкевич недалеко від нас народився. І це зачинателі українського національного відродження в Галичині», – сказав Радіо Свобода Михайло Косило.

Ініціатором спорудження пам’ятника був історик і краєзнавець Богдан Гаврилів. За його словами, ідея виникла ще у 2010 році. спорудження пам’ятника хотіли присвятити 200-річчю від дня народження Івана Вагилевича й отця Маркіяна Шашкевича у 2011 році. Було позитивне рішення Івано-Франківської міської ради, однак не було бюджетних коштів на його встановлення.

Тому в червні 2012 року на Прикарпатті оголосили історико-патріотичну акцію «Збудуймо методом народної будови в Івано-Франківську перший в Україні пам’ятник «Руській трійці», авторам альманаху «Русалка Дністровая» – першої книги українською мовою на західноукраїнських землях».

За 500 днів на благодійний рахунок акції надійшло майже 180 тисяч гривень – це кошти від 450 колективних й індивідуальних жертводавців. В акції взяли участь понад 20 тисяч доброчинців не лише з Прикарпаття, а й з інших областей і з-за кордону.

Місце для пам’ятника і його проект вибрали на громадських слуханнях. Автором пам’ятника став скульптор Володимир Довбенюк. Освячення пам’ятника провели священики різних конфесій.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У київській міліції ...

КОМЕНТАРІ