Роми кожен день вчаться жити по-новому

Роми кожен день вчаться жити по-новому

03.01.14 00:25 0 1417
Всебічна допомога ромам триває на Закарпатті. Це один з нечисленних україно-американських недержавних проектів, який несе зміни в ромські громади

Як відомо , з 22 березня в Закарпатті стартував новий етап проекту " Їжа на кожен день". До проекту приєдналися 54 багатодітні ромські сім'ї , в порівнянні з минулим роком географія проекту збільшилася майже в два рази - з 7 до 13 сіл. Обробили і засіяли 7,27 га землі .

Закарпатське Порошково також стартувало в освоєнні цілинних земель - до проекту " Їжа на кожен день" на початку травня приєдналися сім сімей .

Розповімо про деякі з них :

Родина Івана та Олі , на вихованні вісім дітей.

На гроші партнерів проекту оплатили оранку землі - більше 10 соток . Купили 10 мішків картоплі для посадки. Також , оплатили дорогу для пічника -спеціаліста , який навчив Івана класти печі з цегли. Пройшовши навчання в будинку своєї сусідки Терези (там будували перші піч ), Іван зміг майже самостійно із запропонованого будівельного матеріалу зробити піч в своєму будинку. Він був вражений економією дров і теплом від цієї печі. Потім дізналися , що у нього вже є перші замовлення на такі грубки . Навчання Івана новому ремеслу пішло на користь - цією працею він зможе заробляти на життя своєї родини , а картопляний урожай забезпечить їх їжею протягом холодної пори року.

Вдова Роза Станкович , виховує сімох дітей (старшому - 19 , молодшому 4 роки). На гроші партнерів отримала в подарунок курей- несучок. Волонтери проекту зорали їй город і закупили 10 сіток картоплі для засадження 10 соток землі. Роза вже четвертий рік піднімає дітей одна - чоловік хворів протягом 12 років і помер від цукрового діабету. Змучена бідністю жінка вдячна всім , хто прийшов в її життя , щоб надати допомогу і участь . Вона щаслива і каже , що все що відбувається - відповідь на її мрії молитви.

У сім'ї Терези , яка очікує народження четвертої малюка , на гроші партнерів зорали город і закупили картоплю для посіву. Також , купили їй курей- несучок і корм для них. Дізнавшись , що в сім'ї дуже димить піч і , практично , не гріє , волонтери купили будівельний матеріал для хорошої печі , яка економить дрова і зберігає тепло. Майстер , якого найняли , побудував піч , яка не тільки збереже сім'ю від холоду , а й забезпечить швидке , зручне приготування їжі. Сім'я Терези щаслива і вдячна за несподівану для них допомогу.

Наді , якої за сприяння « Обітниця сироті » та Асоціації «Еммануїл » торік збудували будинок і встановили нову сучасну піч , на гроші партнерів подарували курей- несучок. Тепер в їх сім'ї не тільки тепло і затишно , але і є їжа. «Спасибі вам ! - Говорить Надя з дітьми , - ви змінили наше життя ! »

Проект допомоги Асоціацією « Еммануїл» і « Orphan's Promise » (« Обітниця сироті » ) закарпатським ромам триває.

По матеріалам інтернет видання http://karpatnews.in.ua/. Більше читайте у розділі Закарпатська правда.

Uzinform
Источник: http://karpatnews.in.ua/zakarpatka/
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ