У Львові презентували мережу «Свої», мета якої – захист учасників євромайданів

У Львові презентували мережу «Свої», мета якої – захист учасників євромайданів

04.01.14 08:04 0 1005
У Львові 3 січня презентували проект Всеукраїнської мережі колективного захисту учасників євромайданів «Свої», принцип дії якої – допоможеш ти – завтра допоможуть тобі й один за всіх і всі за одного.

Про це повідомив кореспондент IA ZIK.

Як зазначив громадський активіст, представник об’єднання «Сила людей» Віталій Ковтун 3 січня під час круглого столу у Львові, суспільством поширюється острах, що за участь у євромайданах люди зазнають певних утисків та репресій.

«Страх – як вірус, він дуже швидко поширюється. Тому, щоб знівелювати відчуття такого страху, дуже важливо відчувати плече один одного. З огляду подій на Банковій, це дуже важливий елемент», – підкреслив він.

Зі слів громадського активіста, затримання дев’ятьох осіб після подій на Банковій, побиття журналістки Тетяни Чорновол набули широкого розголосу в Україні та за її межами, відбулись численні пікети, акції підтримки. Однак таке може трапитись з кожним, відтак, підкреслив, Віталій Ковтун, дуже важливо, щоб такі випадки не залишались непомітними і щоб було кому вийти на захист кожної людини.

«Ми дійшли висновку, що оскільки правоохоронні органи здійснюють свої функції якось дуже однобоко, то потрібне об’єднання громадян. Навіть в питаннях безпеки ми змушенні самоорганізовуватись, – наголосив представник об’єднання «Сила людей». – Тому ми вийшли з ініціативою до громадськості сформувати певний майданчик, мережу колективної безпеки, концепція якої полягає в об’єднані різних середовищ: журналістського, юридичного, правозахисного. Це питання ще опрацьовується, розвивається, але наразі створена інформаційна площадка у соцмережах, відбувається формування мережі, реєстрація учасників (вже зареєструвалось понад 300 людей). Виконується мобілізаційна функція: коли з’являється якась критична інформація – на неї суттєво реагують. Дуже добре налаштовані зв’язки з «Євромайданом SOS», Автомайданом, координаторами регіональних майданів, медичною службою Майдану».

Так, у новорічну ніч активісти прийшли підтримати своїх під Лук’янівське СІЗО у Києві – А.Дзиндзю, В.Кадуру та В.Смолія. Також подібна акція відбулася на Косогірному провулку, де досі утримується 21-річний студент Ярослав Притуленко.

Віталій Ковтун наголосив: питання колективного захисту є ширшим від будь-якої політичної ідеології і політичних уподобань. З його слів, одним із перших презентував ідею «Своїх» голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров у Києві. Невдовзі відбудеться презентація цієї мережі у Харкові, де питання самозахисту дуже актуальне, оскільки, як нагадав активіст, там уже, зокрема, відбулось кілька підпалів автомобілів активістів Майдану.

Віталій Ковтун також додав, що мережа «Свої», яка зорієнтована на взаємну допомогу і захист, може виконувати й інші функції у перспективі: «Якщо з’являтимуться факти тиску на людей, то, маючи такий спільний майданчик, про це знатиме не одна людина чи двоє. Долучатимуться журналісти, максимально висвітлюючи це, юристи надаватимуть юридичну підтримку. У перспективі ми зможемо давати собі раду у досягненні додаткових цілей».

З його слів, серед найближчих планів – об’єднати до кінця січня у мережі «Свої» щонайменше 10 тис. осіб. Учасники круглого столу наголосили, що зараз найважливіше – визначити спосіб мобілізації людей, оперативного реагування на затримання, утиски чи репресії.

Приєднатися до мережі «Свої» можна, заповнивши анкету: http://goo.gl/FW4LFI

Посилання на об’єднання у соціальних мережах: https://www.facebook.eom/pages/CBOi/l 80370352157893?fref=ts https://vk.com/public62432763

Довідка.

Мережа СВОЇ є проектом об’єднання «Сила людей», мета якого захистити членів мережі та забезпечити відчуття безпеки в її учасників.

Цільова аудиторія проекту – учасники євромайданів, учасники мирних акцій протесту та люди, які зазнають утисків та репресій з боку влади.

Координацію діяльності мережі здійснює штаб.

Завдання, які стоять перед штабом для забезпечення запуску та досягнення мети створення мережі:

налагодити взаємодію з правоохоронними органами;

* забезпечити відчуття захищеності учасників мережі (поширення історій успіху з захисту СВОЇх);



* підготувати учасників мережі до захисту та колективної взаємодії;



* розробка алгоритмів дій (алгоритми реакцій);

Напрями роботи штабу: інформаційний; юридичний; мобілізаційно-комунікаційний.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирська область: за ...
Наступна новина: На Тернопіллі мар'яна ...

КОМЕНТАРІ