Бандера був диктатором і не сприймав демократизації ОУН, – зв’язкова Романа Шухевича

Бандера був диктатором і не сприймав демократизації ОУН, – зв’язкова Романа Шухевича

06.01.14 10:39 0 819
Степан Бандера був переконаний, що він є посланий Богом. Він чітко знав, що він, як провідник Організації українських націоналістів, знає все і найкраще – тому дискутувати з ним не можна було.

Про це у інтерв’ю ведучому телепрограми «Історична правда» Вахтангу Кіпіані заявила колишня зв’язкова Головнокомандувача УПА Романа Шухевича Ірина Козак.

Ця нині 88 річна жінка у 1945 році пішки без жодного зв’язку пройшла з Галичини до Мюнхена (де жив Бандера) з інформацією про зміни у стратегії діяльності збройного крила ОУН – Української повстанської армії. ОУН значною мірою змінила ідеологічні постулати за підсумками свого III Великого збору, який проходив 21-25 серпня 1943 року у Козівському районі Тернопільської області. Зокрема, за підсумками цього Збору ОУН замість гасла «Україна – для українців!!!» почали декларувати принцип «Воля народам! Свобода людині!».

«Активісти Організації в Україні вже зрозуміли, що гасло «Україна – для українців!» є неприйнятним, вибачте за слово, ідіотичним, дурним і фальшивим, але керівники ОУН, які жили за кордоном, все одно дотримувалися позицій, що були популярними у тридцятих роках минулого століття. Саме тому мене генерал Чупринка (псевдо Романа Шухевича) і спрямував з до Мюнхена, щоби інформація, яку я нестиму, допомогла подолати розбіжності у підходах до стратегії ведення збройної боротьби в Україні», – пояснила Ірина Козак.

«Тоді у Європі ще панував культ провідників. Це був такий етап історії: у Німеччині був Гітлер, в Італії – Муссоліні. Мусіла бути постать, яка була абсолютним диктатором. Для Бандери, який мешкав у Мюнхені, погляди більшості членів ОУН, які діяли в Україні, були незрозумілими. Він був далекий від них. Організація українських націоналістів у 1943 році перейшла на демократичні позиції. У поглядах Бандери цих демократичних позицій не було», – додала у розмові з Вахтангтом Кіпіані Ірина Козак.

Програма «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» – щосуботи о 21.00 в ефірі телеканалу ZIK.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Закарпатті угорка ...
Наступна новина: Кубок світу. Семенов також ...

КОМЕНТАРІ