«Трепанація» черепа може у сім разів прискорити роботу мозку, – вчені

«Трепанація» черепа може у сім разів прискорити роботу мозку, – вчені

06.01.14 09:57 0 817
Обчислювальну потужність людського мозку можна доволі легко підвищити на 689%, пробуривши безліч дрібних дірочок у черепі й пропустивши через них капіляри, що знизить температуру «біопроцесора» на 1,7 градуса за Цельсієм у результаті теплообміну між судинами і навколишнім повітрям, заявляють британські вчені.

Про це пише журнал Physics Special Topics.

Людський мозок складається з 200 млрд нейронів, з’єднаних один з одним ще більшим числом закінчень. Займаючи відносно невелику частку від загальної маси тіла, мозок людини витрачає близько 20% енергії, яку ми отримуємо з їжею. Проте, головним обмежувачем «потужності» мозку вважається та ж проблема, що вражає сучасні мікрочіпи – високе тепловиділення і перегрів.

Джозеф Макгвайр з Лейчестерського університету (Великобританія) і його колеги спробували оцінити, наскільки швидше почне працювати мозок, якщо його система охолодження буде «модернізована». На цю ідею їх наштовхнув роман Redemption Ark з науково-фантастичної серії Revelation Space, яку вигадав британський письменник Алістер Рейнольдс у 2000 році.

Одна з рас людей у цьому романі вирішила стати «розумнішою», ніж їхні конкуренти, і модифікувала свою черепну коробку таким чином, що їхній мозок охолоджувався за допомогою «гребеня» з кістки, обплетеного дрібними кровоносними судинами. Автори статті відтворили такий охолоджувач всередині віртуальної фізичної моделі й оцінили його ефективність.

Як правило, мозок людини середньої ваги і статури виділяє близько 12 ватів тепла при піковому навантаженні. Охолодження крові дозволить знизити типову температуру крові на 1,7 градуса за Цельсієм, що дозволить «зняти» додаткові 83 вата з мозку. Як вважають автори статті, збільшення «теплового бюджету» мозку має підвищити його продуктивність аналогічним чином, і люди з дірочками у черепі будуть на 689% «розумнішими» за нормальних людей.

Факультет фізики і астрономії університету Лестера щороку публікує науковий журнал Physics Special Topics, авторами і редакторами якого стають студенти факультету. Всі статті, що надсилаються в журнал, проходять обов’язкове рецензування, а участь у його роботі оцінюється викладачами і є обов’язковою для отримання диплому.

При цьому вчених-початківців цікавить незвичайне коло тем. Наприклад, торік вони з’ясували, чи можна опалювати приміщення теплом, яке виробляють члени британського парламенту під час напружених дискусій, а також довели, що Джекові Горобцеві та Вілу Тернеру, персонажам «Піратів Карибського моря», які у фільмі йдуть під водою, дихаючи повітрям під переверненим човном, кисню вистачило б аж на три години.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: «Країна мрій» ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ