Гіркий хліб “Піджака” на закарпатських кордонах

Гіркий хліб “Піджака” на закарпатських кордонах

06.01.14 08:38 0 1076
Закарпатські безробітні, які живуть неподалік від прикордонної смуги, майже щодня “допомагають” за грошову винагороду перевозити товар із Угорщини, Словаччини та Румунії. За кілька ходок заробляють від 50 до 100 гривень. Прикордонники і митники називають їх “піджаками” і стараються не заважати цим людям приносити додому свіжу копійку.

Що стосується стражів кордону у зелених кашкетах, то з ними зрозуміло: основна їх задача – легальні документи, відсутність зброї та наркотиків, безпека кордону. А от до працівників митниці виникає питання, бо саме вони зобов’язані принципово стояти на захисті економічних інтересів держави.

Закарпатських “піджаків”, до прикладу, можна зустріти на українсько-угорському кордоні на нейтральній стороні моста – між пунктами пропуску “Тиса”і “Захонь”. Як вони сюди потрапляють і на скільки гіркий хліб тіньового заробітку на кордоні, спробував розібратися кореспондент Ужгород.net.

Пройшовши доволі швидко перевірку українських митників та прикордонників, потрапляємо на міст через річку Тиса у напрямку Угорщини. Одразу звертаємо увагу на купку людей, які чекають свій заробіток у вигляді мікроавтобусів або легкових автомобілів, що прямують в Україну з товаром.

Питаємо в однієї літньої жіночки, чому вона тут стоїть, мабуть, і в холод, дощ і сніг? Угорськомовна літня жінка на ім’я Моріка з прикордонного міста Чоп коротко відповіла, що завдяки “високим” пенсіям, кордон став для неї основним заробітком. Тут такі, як вона “забезпечені”, пропонують свої послуги в ролі додаткових членів “автоекіпажу” та, домовившись за ціну їх особистого “використання”, допомагають завозити на територію України значно більшу частину неоподаткованих продуктів харчування, різних промислових товарів та одяг. Адже за митним законодавством дозволяється не декларувати та не сплачувати митні платежі, якщо сумарна фактурна вартість товарів, які ввозяться в Україну автомобілями, не перевищує 500 євро, а вага – 50 кг.

Що стосується продуктів харчування та алкогольних напоїв, то тут також для “піджаків” є робота. За вітчизняним Митним кодексом дозволяється ввозити лише 5 літрів пива, 2 літри вина та 1 літр паленки (або інших міцних напоїв). Щодо харчових продуктів для власного споживання, то їх можна провезти на суму не більше 200 євро на одну особу. І в досить обмежених обсягах: не більше однієї упаковки виробника, призначені для роздрібної торгівлі, маса, яких не перевищує 2 кг, кожного найменування на одну особу.

Тож клієнтів, які хочуть завезти більше і без сплати податку, на закарпатських кордонах хоч відбавляй! Особливо коли з Італії, Португалії та Іспанії повертаються “заробітчанські” буси, вщент напаковані різним крамом: від клунків з брендовим одягом, ящиків італійських сирів, вина та дорогих “віскі”, “мартіні” – до нових та антикварних меблів. За одну ходку перевізники дають “підсадним” по 15-30 гривень, в залежності який товар. Якщо підрахувати за кожен день в середньому по 50 грн, то “кордонне” заробітчанство приносить у місяць до півтори тисячі гривень. Зважаючи, що мінімальна пенсія в Україні становить трохи більше однієї тисячі гривень, то зарплатня “піджака” значно полегшує прожитковий мінімум кожному безробітному або пенсіонеру.

Правда залишається таємницею, яким чином вдається “піджакам” робити кілька ходок на день. Адже за митними правилами, якщо громадянин перетинає кордон більше одного разу за добу, то йому потрібно сплатити ввізне мито за ставкою 10 відсотків і податок на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України. Тож, залишається відкритим питання, чому працівники кордону не відслідковують щодобове кількісне пересування “піджаків” через кордон та не зобов’язують декларувати товар, що підлягає оподаткуванню.

Натомість закарпатська податкова міліція час від часу хизується значними здобутками щодо виявлення підпільних складів, “нашпигованих” контрабандним товаром.

Для прикладу, кілька місяців тому митарі знайшли підпільний склад зі шкарпетками та дитячими колготками на три мільйони гривень! За повідомленням ГУ Міндоходів у Закарпатській області, китайський товар завозили із-за кордону невеликими партіями і нелегально – без сплати митних платежів. Залишали товар в одному із сіл Виноградівського району, неподалік від кордону. Весь товар податкові міліціонери вилучили, а от “господарів” нелегальних речей досі не знайдено і не покарано. Хоча за ухилення сплати податків на кордоні до зловмисників мають застосовуватися штрафні санкції – від 17 до 34 тисячі гривень.

Виникає питання, чому закарпатські правоохоронні та контролюючі органи, які наділені правом на оперативно-розшукову діяльність, і досить часто чатують за шлагбаумами практично на всіх пунктах пропуску, дозволяють переміщувати нелегальний товар в Україну? А працівники внутрішньої безпеки ГУ Міндоходів взагалі мають необмежені права, в тому числі здійснювати раптові перевірки безпосередньо у пунктах пропуску та перевіряти митників на предмет дотримання своїх посадових обов’язків.

Чи це так вигідно всім службам, аби раз у році прозвітувати перед громадськістю про затримання та вилучення контрабандних товарів, які складають приблизно 3% від усіх завезених впродовж року?

Ужгород.net

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За добу на ...
Наступна новина: Євромайданівці провідали ...

КОМЕНТАРІ