Меланома: лікування в залежності від стадії захворювання

Меланома: лікування в залежності від стадії захворювання

06.01.14 13:11 0 1561
Меланоми стадії 0 нехарактеризуються інвазією за межі епідерми . Тому стандартним методом лікування є хірургічне видалення меланоми з відступом від краю пухлини приблизно на 1 / 2 см нормальної шкіри. Для меланом з локалізацією на обличчі , щоб уникнути проблем косметичного характеру деякі доктора можуть замість цього використовувати крем, що містить Іміквімод ( Алдара ) . Цей крем застосовується від одного разу на день до 2 разів на тиждень протягом приблизно 3 місяців.

стадія I

Лікування меланоми стадії I полягає в хірургічному видаленні меланоми і частково нормальної шкіри. Кількість вилученої нормальної шкіри залежить від товщини меланоми. Коли товщина пухлини становить менше ніж 1 мм , проводиться хірургічне видалення меланоми з відступом від краю пухлини приблизно на 1 см.

Для меланом стадії I з товщиною від 1 мм до 2 мм проводиться хірургічне видалення з відступом від краю пухлини приблизно на 2 см. У кожному разі , при всіх меланомах стадії I видаляється не більш ніж 2 см нормальної шкіри. Минулого відступ від краю пухлини робилося більше, але і загоєння її йшло довше , а на довгострокову виживаність це не впливало . Тому сучасна хірургія використовує « щадне » відступ.

Профілактична лімфодіссекція (видалення лімфатичних вузлів біля первинного вогнища меланоми ) , як доведено сьогодні , також не покращує виживаність у пацієнтів з меланомою стадії I. Деякі лікарі рекомендують біопсію вузла стража (основного лімфатичного вузла , в який поширюється пухлина) якщо меланома має стадію IB або т інші особливості , які збільшують ризик її поширення на лімфатичні вузли.

стадія II

Широке хірургічне видалення пухлини є стандартним методом лікування меланоми стадії II . Для меланом стадії II з товщиною від 1 мм до 2 мм проводиться хірургічне видалення з відступом від краю пухлини приблизно на 1 -2 см. Для меланом стадії II з товщиною більше 2 мм проводиться хірургічне видалення з відступом від краю пухлини приблизно на 2 см.

Оскільки меланома на цій стадії , можливо , поширилася на прилеглі лімфатичні вузли , деякі доктора можуть рекомендувати також біопсію вузла варта. Якщо вузол ( ли ) страж можна визначити , то біопсія буде проведена разом з видаленням меланоми. Якщо пухлина , за результатами біопсії , поширюється і на вузол стража , то видалення цього лімфатичного вузла проводитиметься вже після видалення самої пухлини .

У певних випадках (коли пухлина має товщину більше 4 мм або поширюється і на вузол варта) , деякі доктора можуть рекомендувати паліативну терапію ( додаткову терапію після операції) інтерфероном . Інші ліки або , можливо , вакцини можуть також бути рекомендовані Вам для зменшення ймовірності рецидивів меланоми.

стадія III
На додаток до радикального хірургічного иссечению первинної пухлини , як і на стадії II , хірургічне лікування меланоми стадії III зазвичай вимагає видалення ураженого лімфатичного вузла. Паліативна терапія з інтерфероном може допомогти деяким пацієнтам зменшити ймовірність рецидивів.

Якщо пухлин кілька , то всі вони повинні бути вилучені. Якщо це неможливо , то виробляються ін'єкції вакцини БЦЖ або інтерлeйкіна - 2 безпосередньо в меланому. Для меланом , розташованих на руках або ногах , можливо також видалення пухлини шляхом ізольованою гипертермической перфузії з мелфаланом .

У деяких випадках , може допомогти променева терапія - особливо при множині ураженні лімфатичних вузлів. Інші можливі методи лікування включають хіміотерапію , імунотерапію з цитокінами , або комбінацію обох методів . В даний час проводяться клінічні випробування нових методик лікування меланоми стадії III , і пацієнти , нечутливі до стандартних методів лікування , можуть брати участь у цих дослідженнях.

стадія IV

Ці меланоми дуже важко лікувати , оскільки вони вже поширилися до віддалених лімфатичних вузлів і метастазували в інші органи і різні частини тіла. Пухлини на шкірі або метастази в лімфатичні вузли можуть бути видалені хірургічно. Хірургічно іноді видаляються і метастази у внутрішні органи , залежно від їх кількості , локалізації і симптомів хвороби. Метастази , які проявляються посиленою симптоматикою , але не можуть бути видалені хірургічним шляхом , лікують за допомогою хіміотерапії або променевої терапії.

Однак , хіміотерапія не надто ефективна в більшості випадків у пацієнтів з меланомою стадії IV . Дакарбазін і тімазоламід є найбільш часто використовуваними препаратами. Навіть коли хіміотерапія має ефект , він часто виявляється тимчасовим , і через 3-6 місяців меланома з'являється знову. Дуже рідко хіміотерапія для меланоми стадії IV має довгостроковий ефект ..

Імунотерапія з використанням інтерферону або інтерлeйкіна - 2 може допомогти невеликій кількості пацієнтів з меланомою стадії IV , збільшивши виживаність . Більш високі дози цих препаратів більш ефективні для лікування пухлини , але вони і мають більш вираженими серйозними побічними діями . Багато доктора рекомендують біохіміотерапію - комбінацію хіміотерапії та або інтерлeйкіна - 2 , інтерферону , або обох препаратів. Деякі доктора комбінують інтерферон з тімазоламідом .

Спільна дія цих 2 препаратів може зменшити розмір пухлини і дозволяє поліпшити самопочуття у деяких пацієнтів , хоча така комбінація і не покращує виживання . Інша комбінація використовує низькі дози інтерферону , інтерлeйкіна і тімазоламіда і також приносить користь деяким пацієнтам. Пацієнти разом з лікуючим доктором повинні ретельно розглянути можливі переваги і побічні дії будь рекомендованої схеми перед початком терапії.

Оскільки меланома стадії IV дуже важко піддається лікуванню , пацієнти , нечутливі до стандартних методів лікування , можуть брати участь в дослідженнях нових методик лікування меланоми стадії IV . Клінічні випробування нових препаратів для хіміотерапії , нових методів імунотерапії або терапії вакцини , і комбінацій різних типів обробок можуть принести користь деяким пацієнтам.

Навіть при тому , що пацієнти з меланомою стадії IV мають в цілому поганий прогноз , невелика кількість пацієнтів дуже добре відповідає на стандартну терапію , а також демонструє довгострокову виживаність після постановки діагнозу.

Читайте також: Отзыв о лечение меланомы в Израиле

Uzinform
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: За заявою активіста ...

КОМЕНТАРІ