Реабілітація після ендопротезування колінного суглоба

Реабілітація після ендопротезування колінного суглоба

06.01.14 13:23 0 1506
Активні рухи в колінному суглобі з ассістенціей . Асистенція означає , що пацієнт буде допомагати рухам іншою ногою. Пацієнт сидить на високій кушетці , так щоб обидві стопи не торкалися підлоги . Здорову ногу заводять під хвору і випрямляють хвору ногу , допомагаючи здоровою ногою . Потрібно намагатися , щоб амплітуда розгинання була максимальною . Згинання потрібно виконувати повільно , чинячи опір силі тяжіння м'язами стегна і страхуючи рух здоровою ногою .


Активне cгібаніе в колінному суглобі в положенні сидячи. Пацієнт сидить на стільці. Стопа хворої ноги повністю стосується статі , який , по можливості , повинен бути дерев'яним або покритим лінолеумом. Під стопу кладуть складене махровий рушник, який зменшить тертя . Пацієнт згинає ногу в коліні , ковзаючи стопою по підлозі настільки , наскільки зможе і утримує в цьому положенні протягом 5 секунд. Далі стопу повертають у вихідне положення і повторюють вправу. При виконанні вправи потрібно стежити за тим , щоб тулуб і таз залишалися нерухомими.


Присідання з м'ячем за спиною. Пацієнт стоїть , придавлюючи попереком до стіни великий тренувальний м'яч ( фізіобол ) . При цьому стопи повинні бути трохи попереду колін , тобто пацієнт стоїть , злегка нахилившись тому. Виконують присідання такої глибини , яка можлива , але бажано, щоб згинання в коліні було до 90 градусів. Принаймні , до цього треба прагнути , і якщо так глибоко присісти не виходить , це вийде пізніше - треба тільки попрацювати . Присідаючи , утримують м'яч , який перекочується по спині.


Розгинання в колінному суглобі (закрита кінематична ланцюг) . Вправи з закритою кінематичної ланцюгом увазі , що нога пацієнта не відривається від підлоги. Стопи ставлять паралельно один одному , плечі розправлені. Здорову ногу трохи згинають у коліні і відставляють назад , на хвору ногу на рівні коліна одягають петлю еластичної стрічки , прикріпленої до стіни. Вага тіла повинна переважно припадати на хвору ногу , а здорова нога використовується тільки як стабілізатор . Виконують підйом з положення згинання в колінному суглобі в 20-30 градусів , при цьому розгинанню ноги буде чинити опір еластична стрічка . Випрямивши ногу , фіксують позу протягом 5 секунд і повторюють вправу.


Динамічна тренування балансу з еластичною стрічкою на здоровій нозі. Вільні кінці еластичної стрічки довжиною близько 2 метрів прив'язують до нерухомого об'єкту приблизно на 20 см вище підлоги (наприклад , до поперечини шведської стінки). Таким чином , отримують петлю довжиною близько 1 метра. Стоячи на хворій нозі , пацієнт одягає цю петлю на здорову ногу так , щоб петля розташовувалася на рівні кісточок ( щиколоток ) . При цьому пацієнт повинен стояти приблизно в 60-70 сантиметрах від стіни. Стояти потрібно так , щоб коліна були злегка зігнуті , але тулуб потрібно тримати прямо . Здоровою ногою ( на яку надіта петля з еластичної стрічки) починають махи убік. Ця вправа тренує м'язи обох ніг і насамперед тренується узгоджена робота м'язів - так звана тренування балансу .


Ексцентричний ножний прес . Пацієнт лежить на лаві тренажера « ножний прес ». Виконують підйом , спираючись на станину двома ногами. У верхньому положенні коліна не повинні бути повністю розігнуті . Спуск виконують , спираючись тільки на хвору ногу.


Степ- даун вправи з візуальним контролем. Вправа починають з низьким степом (висотою 10 см). Пацієнт стоїть на степе і робить повільний крок здоровою ногою вперед , спускаючись зі степу . При цьому вага тіла тримається на хворій нозі , що також буде тренувати баланс . Перед пацієнтом має бути дзеркало , так щоб пацієнт міг дивитися на себе з боку , контролюючи положення стоп і стегон - дуже важливо стежити за тим , щоб при спуску зі степу не відбувалося завалювання вбік на хворій нозі . Далі повертаються у вихідну позицію і повторюють вправу. Якщо вправа виконується правильно , то висоту степа поступово збільшують (15 і 20 сантиметрів).


Степ- ап вправи з візуальним контролем. Вправа починають з низьким степом (висотою 10 см). Пацієнт стоїть перед степом на підлозі і робить повільний крок здоровою ногою вперед , піднімаючись на степ . При цьому вага тіла тримається на хворій нозі , що також буде тренувати баланс . Перед пацієнтом має бути дзеркало , так щоб пацієнт міг дивитися на себе з боку , контролюючи положення стоп і стегон - дуже важливо стежити за тим , щоб при підйомі на степ не відбувалося завалювання вбік на хворій нозі . Далі повертаються у вихідну позицію і повторюють вправу. Якщо вправа виконується правильно , то висоту степа поступово збільшують (15 і 20 сантиметрів).


Тест нахилу. Пацієнт стоїть боком до стіни , на якій на рівні плеча закріплена сантиметрова стрічка . Ноги злегка розставлені в сторони. Пацієнт витягає руку прямо і нахиляється вперед , наскільки зможе , при цьому ноги повинні залишатися на місці. Вимірюють відстань , до якого пацієнт зміг дотягнутися (вимірювання виробляють триразово ) . Порівнявши цей показник до початку тренування і після неї , можна судити про ефективність занять. Також за цим тестом можна оцінювати ефективність всієї реабілітаційної програми і його можна використовувати в якості орієнтира для посилення складності вправ.


Ходьба тому. Пацієнт стоїть на біговій доріжці задом наперед , тобто потилицею до панелі управління , тримається руками за поручні. Встановлюють швидкість доріжки в 1-2 кілометри на годину і починають ходьбу тому з перекатом стопи від пальців до п'яти . При цьому пацієнт повинен повністю випрямляти ногу в коліні в той момент , коли стопа буде повністю стояти на біговій доріжці (тобто в самій «нижньої » точці маятника ) .


Вправи на велотренажері з короткими педалями. Пацієнт виконує вправу на велотренажері з короткими педалями довжиною 10 сантиметрів. Висота сидіння при цьому регулюється так , щоб у нижньому положенні педалі нога була повністю випрямлена.


Тест « ходьба протягом 6 хвилин». Пацієнт намагається пройти за 6 хвилин стільки , скільки зможе. Якщо при цьому виникне почуття сильної втоми , то можна присісти і перепочити. Цей простий тест дозволяє оцінювати ефективність всієї реабілітаційної програми , ступінь адаптованості пацієнта до навантажень.


Активне згинання в колінному суглобі з ассістенціей . Асистенція означає , що пацієнт буде допомагати сгибанию в коліні масою свого тіла. Пацієнт стоїть здоровою ногою на підлозі , а стопу хворої ноги ставить на сходинку висотою близько 40 сантиметрів. Тулуб подають вперед , згинаючи хвору ногу в коліні. Досягнувши крайнього можливого положення , фіксують позу на 10 секунд , повертаються у вихідне положення і повторюють вправу.


Тест « встати і пройтися на час ». Пацієнт сидить на стільці стандартної висоти , так щоб коліна були зігнуті під прямим кутом. За командою пацієнт встає , проходить прямо 3 метра , розгортається на 180 градусів і повертається в крісло. Час , витрачений на виконання тесту , заміряють в секундах. Цей простий тест дозволяє оцінювати ефективність всієї реабілітаційної програми і його можна використовувати в якості орієнтира для посилення складності вправ. Порівнявши цей показник до початку тренування і після неї , можна судити про ефективність занять.


Будь ласка , пам'ятайте про те , що самостійна реабілітація може бути небезпечною. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем про доцільність виконання того чи іншого вправи стосовно вашої ситуації.

Читайте також: Отзывы о замене коленного сустава

Uzinform
Источник: http://imer.biz/ru/otzyvy/uspeshnaya-operaciya-po-endoprotezirovaniyu-kolennogo-sustava-bystroe-vosstanovlenie-posle-operacii/
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Помер голова крайової ...

КОМЕНТАРІ