У Івано-Франківську освятили Собор Преображення Господнього

У Івано-Франківську освятили Собор Преображення Господнього

09.01.14 11:46 0 1150
Освячення відбулось 8 січня за участі Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського Кир Володимира Війтишина та Його Преосвященства Томаса Галіксона, нунція Вселенського Архиєрея Папи Римського в Україні

Собор почав будуватися в квітні 1997 року.

21 липня 1997 року священики парафії о. Іван Черв'як та о. Борис Гобир освятили наріжний камінь Храму, а 7 вересня цього ж року єпископ-ординарій Кир Софрон Мудрий освятив фундамент Собору.

Після відходу у вічнясть о.Івана Черв'яка 4 лютого 1998 року, його наступник і учень о. Борис Гобир продовжив нелегку місію зведення святині.

В травні 2004 року священики парафії освятили два накупольні Хрести, а 26 вересня чин соборного освячення решти трьох Хрестів і їх встановлення на Храм освятив правлячий архієрей Кир Софрон Мудрий.

Станом на 8 січня 2014 року було вкладено 14,3 мільйони гривень коштів - серед яких кошти меценатів, жерводавців, членів парафії, а також кошти Івано-Франківської міської ради та депутатів.

Під час освячення храму були присутні й міський голова Віктор Анушкевичус, секретар міської ради Микола Вітенко та депутати Івано-Франківської міської ради

Сама ідея присвяти Собору Преображенню Господньому базується на тому, що 19 серпня 1989 року в день Преображення в Івано-Франківську сталася непересічна подія: незважаючи на ще велику небезпеку переслідування зі сторони безбожної радянської системи, в мікрорайоні Пасічна зібралася численна громада вірних греко-католиків, які відкрито зібрались на першу урочисту Архієрейську Соборну Божественну літургію, яку очолили архієреї підпільної УГКЦ Софрон Дмитерко та Павло Василик перед зачиненим ще та оскверненим за час атеїстичної системи дерев'яним Храмом Святого Великомученика Дмитрія.

Фото зі сторінки Тарас Майстришин у мережі «Facebook»

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Російські націоналісти у ...

КОМЕНТАРІ