На Хмельниччині бережіть своїх рідних від шахраїв

На Хмельниччині бережіть своїх рідних від шахраїв

10.01.14 17:02 0 1065
Нещодавно знайома скаржилася: «Я стомилася пояснювати своїй 75-річній мамі, що якщо у двері або на телефон дзвонять незнайомі люди, то це не завжди для того, щоб їй допомогти. Коли я в черговий раз докоряю їй за необачно відкриті невідомо кому двері і розповідаю про можливі наслідки такої легковажності, вона згідно киває і, зітхаючи, каже: „А раптом у них щось сталося і потрібна моя допомога?“»

Людям її покоління важко уявити, що можна образити слабкого, обдурити безпорадного, обібрати жебрака. Втім, по-моєму, це важко зрозуміти будь-якій нормальній людині. Але, на жаль, у аферистів зовсім інша логіка — навіщо намагатися обдурити сильних і обережних молодих людей, якщо набагато простіше скористатися довірливістю, слабкістю і беззахисністю людей похилого віку.

Чому ж так часто саме пенсіонери стають легкою здобиччю і жертвами шахраїв?

• За статистикою, більшість людей пенсійного віку самотні. Про них нікому подбати, їх нікому захистити і підтримати.

• Багатьом самотнім літнім людям важко доглядати за собою, їм необхідна допомога і підтримка в господарських справах.

• Деякі люди похилого віку страждають від не менш важливих наслідків самотності — нестачі спілкування та емоційного голоду.

• Людям колишніх поколінь найчастіше притаманні довірливість і відкритість, страх образити незнайому людину недовірою.

• Часто пенсіонерам заважає слабка інформованість, а часом і повна юридична безграмотність, незнання законодавства.

• Підводить іноді також невміння користуватися сучасними комунікаційними технологіями: мобільним телефоном, комп'ютером, банківськими картами.

• До старості у людей можуть послаблюватися деякі функції головного мозку, в тому числі пам'ять і кмітливість, а також сповільнюватися швидкість реакцій.

• У людей похилого віку часто зберігаються особисті і родинні цінності — ордени, медалі, стародавні ікони, антикварні речі, ювелірні прикраси.

Ми не будемо обговорювати психологію злочинців і морально-етичну сторону питання. Постараємося розібратися, які найбільш типові шахрайські схеми існують і як найбільш ефективно захиститися від них.

КВАРТИРНЕ ПИТАННЯ

Найчастіше пенсіонери стають жертвами «договорів довічного утримання». Вони домовляються з сторонніми «доброзичливцями» про те, що ті беруть їх на довічне утримання, тобто зобов'язуються купувати їм продукти і ліки, возити до лікаря, допомагати по господарству і т.п. в обмін на їх житлову площу після їх смерті. Далі сценарій такого шахрайства може змінюватись: у кращому випадку — новоявлені піклувальники просто не виконують взяті на себе зобов'язання і просто чекають смерті свого підопічного, в гіршому — можуть «допомогти» літній людині швидше відправитися на той світ, щоб скоріше отримати омріяні квадратні метри. А якщо літня людина необережно зареєструвала «добродія» на своїй житлоплощі і підписала якісь документи, то може ще й при житті опинитися на вулиці. Так як багато пенсіонерів не володіють необхідною юридичною грамотністю і надмірно довірливі, найчастіше вони підписують договори, практично не читаючи їх. В такому випадку підписаний «договір довічного утримання» цілком може виявитися дарчою.

Ще аферисти можуть знайти однофамільця літньої людини та видати його за родича, наприклад племінника пенсіонера. Потім, використовуючи злочинні зв'язки серед лікарів, отримують фальшивий висновок про те, що дідусь чи бабуся страждають слабоумством і потребують постійного догляду і допомоги. Через суд отримують право опіки над людьми похилого віку і далі можуть просто продати їх квартиру. Часто зловмисниками використовуються такі прийоми, як порушення судових позовів під фіктивними приводами, що в кінцевому підсумку дозволяє зробити власником житла зовсім сторонню людину.

Розірвати такі злочинні угоди з нерухомістю вкрай складно, так як власник житлоплощі, як правило, сам підписує всі документи, без примусу.

Убезпечити себе від такого роду неприємностей можна тільки одним способом — повністю ігноруйте будь-які пропозиції від незнайомих людей, пов'язані з вашою власністю. І, природно, якщо помітили, що хтось проявляє підвищений інтерес до вашого житла, не гаючись звертайтеся в правоохоронні органи.

ЛЖЕСОЦРОБІТНИКИ

Часто шахраї приходять у квартири довірливих пенсіонерів під виглядом співробітників комунальних служб, відділів соціального захисту або благодійних організацій під приводом оформлення документів для соціальних виплат або допомоги, пільгових путівок, святкових наборів, придбання продуктів за спеціальними цінами і надання медичних послуг на дому — вимірювання тиску, здачі аналізів, планового лікарського огляду. Як правило, в контакт з людьми похилого віку вступають жінки середнього віку, привабливої зовнішності, з приємними манерами і готовністю слухати розповіді старих людей. Вони швидко потрапляють до них у квартиру, входять у довіру і з'ясовують між справою, де власник зберігає цінні речі і гроші. А потім вже тільки справа часу і техніки відвернути господаря будинку і вкрасти те, що їх цікавить.

Іноді вони пропонують пенсіонерам для термінового оформлення необхідної документації негайно внести передоплату, щоб гарантувати отримання обіцяного. Довірливі літні люди самі віддають гроші шахраям і терпляче чекають потім міфічних виплат або послуг.

Щоб не попастися на гачок таких шахраїв, є тільки один спосіб — не впускати в будинок непроханих гостей, а краще взагалі не відкривати вхідні двері незнайомцям. Попросіть їх представитися і почекати на сходовому майданчику, передзвоніть в той же ЖЕК чи соцзабез, щоб перевірити, чи направляли звідти таких співробітників на вашу адресу. Для цього необхідно, щоб у кожного пенсіонера на видному місці були записані номери телефонів комунальних служб, районної поліклініки, органів соцзахисту, пенсійного фонду та дільничного міліціонера.

КВИТАНЦІЯ НА ОПЛАТУ

Шахраї опускають у поштові скриньки літніх людей квитанції із зазначенням заборгованості по комунальним платежам та банківськими реквізитами підставної компанії, яка зникає в невідомому напрямку відразу після надходження грошей на її рахунок. А обдурений пенсіонер змушений повторно оплачувати комунальні борги належній експлуатаційній компанії.

Цим же способом часто користуються нечесні компанії, чиї послуги передбачають щомісячну абонплату, як правило, телекомунікаційні — вони під виглядом квитанцій на оплату розкладають по поштовим скринькам рекламу своїх послуг. Неуважна людина або пенсіонер з вадами зору не завжди і не відразу помітить крихітний напис про те, що ця інформація розповсюджується на правах реклами й що оплата цього рахунку є вашою автоматичною згодою на отримання даних послуг. Це дозволяє таким шахраям залишатися безкарними, так як вони формально дотримувалися всіх вимог закону, а ви добровільно погодилися із запропонованими умовами. Щоб не стати жертвою цього шахрайства, перш ніж оплатити зазначену в квитанції суму, уважно прочитайте весь текст і перевірте достовірність реквізитів, порівнявши їх з раніше отриманими квитанціями.

ТОВАР З ДОСТАВКОЮ ДОДОМУ

Обов'язково повинні насторожувати неждані візитери, які дзвонять у двері і пропонують вам купити щось за супервигідною ціною. Як правило, пропонується швидкий і недорогий товар: постільна білизна, рушники, посуд, кухонні приналежності або дрібна побутова техніка — міксери, фени, м'ясорубки, тертки і т.п. В гіршому варіанті розвитку подій поки один чоловік з компанії «пересувного супермаркету» відволікає увагу пенсіонера демонстрацією диво-техніки, інший встигає вкрасти все, що «погано лежить». Ну а в кращому випадку — довірлива літня людина віддає шахраям власні гроші і стає «щасливим» власником неякісного або просто зламаного, а часто і зовсім непотрібного, товару. Щоб уникнути обману, ніколи нічого не купуйте з рук, не впускайте незнайомих людей в свій будинок і пам'ятайте, що бажання заощадити часто обертається подвійними втратами.

ЗАСІБ ВІД УСІХ ХВОРОБ

Аферисти часто використовують те, що з віком у будь-якої людини неминуче з'являються які-небудь проблеми зі здоров'ям. Шахраї дзвонять пенсіонерам на телефон або знову ж прямо у двері і пропонують придбати унікальне засіб, який дозволить їм позбутися усіх хвороб. Це можуть бути і «новітні лікарські препарати, розроблені іноземними фармацевтами», і «диво-прилади» зі всілякими способами впливу на хворий організм — вони масажують, вібрують, випромінюють і призначені для лікування та профілактики практично всіх захворювань. Ціна спочатку озвучується висока, щоб з'ясувати, скільки грошей може витратити пенсіонер. Але сума поступово зменшується, і товар пропонують за пільговими розцінками, або, враховуючи, що пенсіонер — ветеран праці або інвалід, або діє квота МОЗ, або унікальна сезонна пропозиція, або просто «продавець» так перейнявся вашими проблемами зі здоров'ям і так хоче допомогти нещасному старому, що готовий продати товар собі в збиток.

В результаті найкраще, що може трапитися, — втрата грошей, набагато трагічнішими можуть бути наслідки від застосування невідомих пігулок і апаратів. Будь ласка, ніколи не купуйте ніяких лікарських засобів або оздоровлюючих приладів без консультації зі своїм лікарем!

ГРОШІ ВАШІ — СТАЛИ НАШІ

Останнім часом до найпоширеніших способів обману приєдналися шахрайства з використанням засобів мобільного зв'язку. На мобільні телефони пенсіонерів приходять sms-повідомлення про якісь виграші або блокування банківських карт. І для того, щоб вирішити проблему з картою або отримати законний приз, заплативши належне держмито, їх власник повинен негайно перевести гроші на незрозумілі рахунки або номери телефонів. Тут робиться розрахунок на незнання людьми комунікаційних технологій. Чи треба говорити, що захистити себе можна, лише повністю ігноруючи подібного роду повідомлення і частіше згадуючи народну мудрість про безкоштовний сир у мишоловці.

ТЕРМІНОВО ПОТРІБНА ВАША ДОПОМОГА

За такою шахрайською схемою злочинці телефонують літнім людям на домашній або мобільний номер і схвильовано повідомляють, що з їх близькою людиною трапилася біда. Наприклад, що онук чи син потрапив у страшну аварію, винен у ній і, щоб уникнути покарання й відкупитися від постраждалих, терміново потрібна велика сума грошей, за якою зараз приїде або представник Державтоінспекції, або адвокат постраждалої в ДТП сторони. Через 1-2 години до вмираючого від хвилювання дідуся чи бабусі приходить підставна особа, якій вони своїми руками безповоротно віддають всі заощадження.

Щоб не потрапити в пастку, обов'язково перевірте отриману інформацію: передзвоніть тому ж онуку або синові, іншим родичам. Ніколи не приймайте подібні рішення самостійно, зверніться за допомогою до близьких людей, яким ви довіряєте.

Шановні молоді члени сім'ї! Обов'язково докладно поясніть своїм старим батькам, бабусям і дідусям, як треба чинити в разі несподіваних візитів або телефонних дзвінків незнайомих людей, розкажіть про можливі небезпеки. Заведіть у своїй родині звичку повідомляти один одному про всі подібні ситуації. Домовтесь, щоб ваші рідні, перш ніж відкрити двері незнайомцеві і вирішити за що-небудь віддати йому свої гроші, в обов'язковому порядку вам подзвонили. І самі завжди будьте з ними на зв'язку. Чим більше заходів по захисту ми з вами зробимо, тим менше шансів буде у наших рідних стати жертвами безсовісних аферистів.

ПРОСТІ ПОРАДИ, ЯК НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ ШАХРАЇВ:

• ніколи не відчиняйте двері незнайомим людям;

• якщо ви відкрили двері, не впускайте незнайомця в квартиру;

• якщо людина наполегливо просить його впустити, покличте сусідів і попросіть бути присутнім при розмові;

• зателефонуйте рідним і повідомте про «непроханого гостя»;

• нікому і ні за яких обставин не віддавайте свої документи (паспорт, пенсійне та ветеранське посвідчення тощо);

• не залишайте незнайомого відвідувача одного в кімнаті;

• не купуйте у незнайомих людей, що назвалися представниками торгових фірм, продукти, дрібну побутову техніку, ліки і медичні прилади;

• не вірте людям, які прийшли до вас в будинок, щоб оформити путівку в санаторій зі знижкою і вимагають негайної передоплати;

• отримавши пенсію, постарайтеся перерахувати гроші непомітно для оточуючих;

• якщо ж вас обікрали або обдурили, негайно телефонуйте в міліцію, постарайтеся запам'ятати і детально описати зовнішність і особливі прикмети шахраїв — це полегшить їх пошук і допоможе запобігти іншим злочинам.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ