Валентин Мороз ридав, коли його позбавляли громадянства СРСР

Валентин Мороз ридав, коли його позбавляли громадянства СРСР

11.01.14 09:47 0 865
Я вже вдруге був засуджений за «політичними» статтями. У 1979-му якось несподівано мене з табору перевезли у сумнозвісну тюрму «Владімірскій централ». І там під час одного з довжелезних якихось дивних допитів директор цієї тюрми заявив, що за «антисовеєцкую дєятєльность» в мене забирають «совєтське гражданство» і виганяють за кордон. Я плакав там, як холєра. За що ж з соціалістичного «раю» мене виганяють у капіталістичне «пекло».

Так, жартуючи, у розмові з ведучим програми «Історична правда» Вахтангом Кіпіані розповів історію свого звільнення з комуністичної неволі український дисидент історик Валентин Мороз.

Валентина Мороза разом із чотирма іншими найвідомішими у цілому світі дисидентами з СРСР фактично обміняли на звільнення з тюрми у США двох агентів КДБ, яких спіймали «на гарячому», коли вони викрадали секрети модерних американських атомних підводних човнів. Розвідки двох наддержав – США та СРСР – домовилися, що за звільнення цих двох шпигунів-невдах Радянський Союз дозволить виїхати на Захід п’ятьом авторитетним політв’язням. Одним з них і був історик Валентин Мороз.

При цьому, в СРСР довго не погоджувалися з вимогою американців, щоби в «обмінному» списку обов’язково був хоча би один представник дисидентського руху з України. Хоча би тому, що у таборах для політв’язнів у 60-70-ті роки щонайменше половина засуджених була з України. І лише втручання у цю справу Папи Римського Івана Павла II і видатного геостратега зі США Збігнєва Бжезінського допомогло українському історикові Валентину Морозу вийти на волю. Точніше, після позбавлення радянського громадянства, бути видвореним за межі СРСР.

Про ці та інші перипетії свого яскравого життя Валентин Мороз розповідатиме в ефірі «Історичної правди з Вахтангом Кіпіані» 11 січня. Початок програми – о 21:00 на телеканалі ZIK.

У другій частині програми «Історична правда» запропонує глядачам цікавий документальний фільм (авторства Юрія Луканова) про Степана Бандеру. Стрічка «Три любові Степана Бандери» показує провідника Організації українських націоналістів не лише як символ патріотичного руху українців, а радше, як просто людину – яка у борні за незалежність своєї нації прожила недовге, але яскраве життя. І трагічно загинула від рук найманця кривавого кремлівського режиму.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ