Рівненщина:

Рівненщина: "Зоряна" група випускників-ковалів

11.01.14 08:02 0 963
На початку січня у Гощанському навчальному відділенні Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості відбулася кваліфікаційна атестація у групі слухачів за професією «коваль ручного кування». Ця група, без перебільшення, унікальна в історії навчального закладу. Насамперед тому, що своє навчання ковалі розпочали із участі у складному і важливому заході – міжнародному фестивалі «Металеве серце України», який відбувся у Рівному в серпні. Саме під час фестивалю вони змогли познайомитися із успішними представниками професії – українськими та іноземними ковалями, оцінити різні стилі і технології, побачити роботи професіоналів, дізнатися про організацію ковальської справи.

А ще цього разу у Гощі навчалися дуже мотивовані слухачі, які вирішили присвятити усе своє життя ковальській професії. Результат виявився справді гідним. Адже лише через три місяці після початку навчання, у листопаді, колективний виріб новачків зайняв перше місце у конкурсі на виставці «Ковальський вернісаж», що відбулася у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза». Найбільш несподіваним стало те, що у конкурсі були представлені роботи ковалів з величезним досвідом та спеціальною освітою. Проте група вчорашніх безробітних не побоялася кинути виклик асам чорного ремесла і перемогла.

На іспиті випускники презентували не лише індивідуальні, а й колективні роботи. Усі вони були високо оцінені кваліфікаційною комісією. Найвищі бали отримало художнє панно, виконанене сорокарічним Володимиром Сасом, направленим на навчання Ковельським міськрайцентром зайнятості. Ковальське ремесло – одне з багатьох, якими оволодів на Володимир. Він – і бджоляр, і висококваліфікований столяр, а тепер ще й коваль. Чоловік відданий родині, адже він – батько п’ятьох дітей, тому намагається бути універсальним фахівцем, щоб не лишатися без роботи у невеликому Ковелі. Ковальське ремесло далося йому легко, тому тепер чоловік проектує у власній садибі окрім пасіки і столярної майстерні кузню, оскільки до будь-якої справи підходить дуже серйозно і відповідально.

Віктор Балдич з Рівного також планує відкриття власної справи. Окрім високих професійних навичок, які він здобув під час навчання, Віктор має високі організаторські здібності, він і менеджер, і комунікатор. До прикладу, під час навчання він добровільно узяв на себе обов’язок кухаря і щодня готував усій групі обіди у двох казанах, подарованих гощанським ковалям голландським майстром Хуубом Сенсеном. А на вернісажі у «КиївЕкспоПлазі» Віктор став стендистом і презентував відвідувачам виставки усі представлені групою вироби.

Павло Януля, направлений на навчання Ківерцівським районним центром зайнятості, також налаштований на відкриття кузні. Сам він з багатодітної родини, один з десятьох дітей, тому впевнений, що без допомоги не залишиться, отриманий фах може стати основою родинного бізнесу.

Михайло Недвецький з Красного Лиману Донецької області дізнався про можливість навчання через форум міжнародного порталу для ковалів «Остметал» і одразу ж виявив бажання приїхати до Рівного, тим більше, що якраз став на облік в місцевий центр зайнятості. Михайло офіційно працевлаштований на підприємстві «Гефест» - одному з найпотужніших профільних підприємств Донецька.

Дмитро Паламарчук планує спочатку попрацювати в режимі самозайнятості, проте не відкидає можливості реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності.

Роману Руссу, який приїхав з Чернівців, настільки сподобалося Рівне, що хлопець вирішив залишитися. Тепер він розглядає декілька пропозицій роботодавців про працевлаштування.

Майстер виробничого навчання РЦПТО ДСЗ Сергій Торуля надзвичайно задоволений своїми учнями і наголошує, що у цієї групи є усі шанси стати висококласними ковалями. Керівництво навчального закладу також відзначило успіхи новоспечених ковалів: уперше в історії навчального закладу п’ятеро з них нагороджені статуеткою «Кращий випускник». У центрі стверджують, що нині випустили справжню «зоряну» групу майстрів-ковалів.

Фото можна переглянути тут

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ