Народний депутат-свободівець презентував луцькому Евромайдану фільм Романа Коваля "Стеком і шаблею"

Народний депутат-свободівець презентував луцькому Евромайдану фільм Романа Коваля "Стеком і шаблею"

12.01.14 11:47 0 689
Народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Валерій Черняков презентував активістам Евромайдану в місті Луцьку документальний фільм "Стеком і шаблею". Фільм створений за мотивами історичного нарису очільника історичного клубу "Холодний Яр" Романа Коваля. У ньому розповідається про скульптора, автора першої Шевченкіяни, легендарного січового стрільця, начальника штабу Сірої дивізії Армії УНР, повстанського отамана Михайла Гаврилка.

Зі слів депутата-свободівця, після демонстрації цього фільму на Евромайдані в Києві волиняни звернулися до нього з проханням передати оригінальний диск цього фільму луцькому Евромайдану. Адже в ньому розповідається про людину, яка у 1916 році, перебуваючи в статусі військового комісара Луцького, а згодом й Ковельського комісаріятів, дуже багато зробила задля просвіти, відродження національних шкіл та культурних традицій на Волині; проте абсолютній більшості волинян досі не відоме його прізвище. Скориставшись особистим знайомством із Романом Ковалем, Валерій Черняков задовольнив прохання своїх земляків.

"Волиняни мають знати славні сторінки своєї історії та своїх героїв, одним із яких був командир Січових Стрільців Михайло Гаврилко. Під час літнього наступу 1915 року німецькі та автро-угорські війська зайняли Львів, Володимир-Волинський, Ковель, Луцьк. Австрійське командування дозволило Січовим Стрільцям створити комісаріяти у Луцьку, Ковелі та Володимирі-Волинському. Луцький комісаріят очолив Михайло Гаврилко. Він захищав селянство від свавілля інтендантських служб та військової жандармерії. Їхні незаконні дії Гаврилко оскаржував у звітах, скріплюючи свій підпис власноруч виготовленою печаткою. Але головним завданням Січових Стрільців була просвіта. За рік вони відкрили 150 українських шкіл, утримуючи їх власним коштом. Згодом Михайло Гаврилко очолив ще й Ковельський комісаріят, де продовжував свою правозахисну та просвітницьку роботу", – розповів Валерій Черняков.

Зі слів коменданта наметового містечка в Луцьку, свободівця Миколи Собуцького, вже найближчим часом на сцені Евромайдану в Луцьку буде налагоджена безкоштовна демонстрація фільмів про українських патріотів, чиї імена незаслужено призабуті. Демонстрація фільму про Михайла Гаврилка стане дебютною, тож цей фільм незабаром зможуть побачити всі бажаючі волиняни.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Четвертий різдвяний ...
Наступна новина: Дві релігійні громади ...

КОМЕНТАРІ