В Закарпатській області у селі Астей розпочався смачний фестиваль (РЕПОРТАЖ)

В Закарпатській області у селі Астей розпочався смачний фестиваль (РЕПОРТАЖ)

12.01.14 08:44 0 917
11 січня у селі Астей (Берегівщина) розпочався перший фестиваль ковбаси та гурки – які готують за угорськими традиційними рецептами. Цікаво, що гурку (або ковбасу-кров’янку) тут роблять переважно чоловіки. Чому? Бо це досить важка робота, яка потребує чоловічої сили. Але без жінок теж не обійтися – вони займаються приготуванням інших страв. Отже, для всіх є купа роботи. А смачний фестиваль триває – радимо вам завітати на нього ще !

На фестивалі тепер готують домашні традиційні угорські страви, а після чого визначать переможців конкурсу. З самого ранку різники з Берегівщини різали свиней, обпалювали їх соломою, а далі вже готували страви з м’яса. Жінки вичищають свинячі кішки, миють, а тим часом чоловіки готують фарш. Для того, щоби зробити гурку, потрібно зварити нутрощі і перемолоти їх. Надалі цей лівер смажать з цибулею, додають відварений рис, сіль, спеції. А потім вже кишки наповнюють готовим фаршем. Отже, гурка готова!

Використовують і традиційну “горбату” піч (бубош-кеменце) – в ній нагрівають потрібні інгредієнти та смажать поросятка.

На фестивалі в Астеї можна скуштувати різні види гурки, спробувати домашнього вина та паленки (горілки) різних видів. Завітали і гості з Угорщини – з села-побратима Сотмарчеке, які також привезли паленку, леквар та роблять традиційні страви.

також відбудеться оголошення переможців конкурсу на кращу страву в різних номінаціях: «Кро’вяна гурка», «Печінкова гурка», «Смажена домашня ковбаса», «Копчена домашня ковбаса», «Сальтисон», «Копчене сало», «Варене сало із спеціями», «Шкварки», «Бограч-гуляш». Нагороди вручить голова Берегівської спілки сільського туризму Шарлота Чізмар.

Ціни на гурку, ковбасу, салтісон та шкварки можете побачити на фотографіях. На фестиваль завітало чимало туристів. Кожен з них знайшов для себе щось корисне і смачне. Також у фестивалі взяли участь народні умільці Берегівщини – майстри вишивки, ткацтва, бондарі та інші. Відбувається виступ художніх колективів, а незабаром на всіх чекає бал, присвячений святу. Триватиме він аж до пізнього вечора. При нагоді гості, туристи мають можливість залишитися на ночівлю у сільських садибах.

Олександр Ворошилов для Мукачево.net, фото автора

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові відбувся ...
Наступна новина: На Тернопіллі інформація ...

КОМЕНТАРІ