2014 рік багатий на ювілеї

2014 рік багатий на ювілеї

14.01.14 16:24 0 841
200 років від народження Шевченка, 120 – від народження Довженка, – у 2014-му році в Україні відзначатимуть одразу кілька визначних ювілеїв та славних дат з історії нашої країни.

Кого і як вшановуватимемо цьогоріч, вивчали журналісти програми «Погляд на тиждень» на телеканалі ZIK.

Так, 120 років тому народився видатний режисер та письменник Олександр Довженко, який перевернув уявлення про український кінематограф. До речі, Чарлі Чаплін стверджував, що слов’янство подарувало світові лише одного великого митця та мислителя – Олександра Довженка. А на Всесвітній виставці у Брюсселі 50 років тому сотні кінокритиків назвали фільм «Земля» українського режисера одним із найкращих фільмів усіх часів та народів.

До речі, цю стрічку відреставрували і 2012-го презентували у Львівському драматичному театрі ім. М. Заньковецької. Втім, дуже «символічно», що саме цьогоріч український уряд зменшив у бюджеті видатки на розвиток кіно та Державного національного центру ім. О. Довженка майже на 30 млн грн.

Однозначно, серед головних подій – відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Ювілей Кобзаря у свій календар пам’ятних дат внесла і Генеральна конференція ЮНЕСКО.

Тим часом на Львівщині обіцяють вже до березня, на який припадають Шевченківські дні, привести до ладу всі пам’ятники Кобзареві. На даний час у Львівській області їх понад 100. До речі, перший у Західній Україні пам’ятник Шевченкові встановили саме під Львовом – у містечку Винники сто років тому.

Також у рамках святкування ювілею Т. Г. Шевченка 1 вересня кожен «першачок» отримає у подарунок «Кобзар». А ще в Україні планують створити групу швидкої шевченкової допомоги, представники яких навідуватимуться у найбільш віддалені села країни та розповідатимуть про Великого Кобзаря.

24 травня на «Арені Львів» пройде мистецький фестиваль. За словами начальника Львівського обласного управління культури Наталії Гамкало, під час свята численні хорові колективи об’єднаються, щоб спільно виконати кілька творів Кобзаря. Зокрема, над програмою фестивалю вже працює режисерсько-постановча група.

Серед інших дат 2014-го – 100-річчя від початку Першої світової війни, що мала покласти край всім війнам. Натомість переросла у багаторічний кривавий конфлікт, призвела до розпаду чотирьох імперій. Кількість жертв – 9 мільйонів осіб. Для Галичини та Львова це був період окупації, створення першого в новітній історії українського військового формування – Січові Стрільці, та врешті проголошення ЗУНР у 1918 році.

Відзначення роковин Першої світової війни цьогоріч лише розпочнеться і триватиме чотири роки. У планах українських істориків віднайти цвинтарі, де поховані вояки усіх воюючих сторін. Більшість із них знищено та зрівняно з землею. Зокрема, це і відоме Марсове поле у Львові.

«2014 рік – це можливість для українців по-новому поглянути на історію Першої світової війни. Власне, поглянути очима українців, поглянути з акцентом на нашу, українську історію», – зазначив один із членів оргкомітету Лев Захарчишин.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області у ...
Наступна новина: Усі райони Тернопільщини ...

КОМЕНТАРІ