В Луцьку поради як підготуватися до купання в ополонці на Хрещення Господнє

В Луцьку поради як підготуватися до купання в ополонці на Хрещення Господнє

15.01.14 12:13 0 994
Наближається велике свято - Хрещення Господнє. Щоб не нашкодити здоров'ю, занурюватися в ополонку без підготовки не варто.

Щоб підготувати організм до купання в ополонці на Водохреща, спочатку 2-3 дні обливайте холодною водою передпліччя та гомілки протягом двох секунд, наступні 2-3 дні - руки та ноги, і лише коли організм адаптувався до холоду, можна обливати все тіло. В останню чергу можна обливати холодною водою голову. Завершувати процедуру потрібно контрастним душем.

Занурення в ополонку один раз в році 19 січня - найсильніший стрес для організму. Необхідно дотримуватись основних правил:

- занурюватися (купатися) слід у спеціально обладнаних місцях біля берега, бажано поблизу рятувальних станцій, під наглядом рятувальників;

- безпосередньо перед тим, як зануритися в крижану воду, необхідно розігріти тіло, зробивши розминку або пробіжку;

- занурюватися краще по шию не замочивши голови, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Не радимо стрибати у воду та занурюватись у воду з головою через те, що це збільшує втрату тепла та може викликати холодовий шок. Заходячи у воду вперше необхідно швидко досягти потрібної глибини, але не плавати. Пам'ятайте, що холодна вода може викликати прискорене дихання;

- перебувати у воді можна не довше однієї хвилини. Щоб ??уникнути переохолодження організму, краще обмежитися 5-10 секундами;

- після купання необхідно розтерти рушником і надягнути сухий одяг. При цьому одяг і взуття мають бути простими, з мінімальною кількістю гудзиків, застібок і шнурівок. У разі оніміння пальців, слід потримати їх на шиї або животі кілька секунд, зігріти диханням і продовжити одягатися.

Категорично забороняється вживати перед та після занурення у воду алкогольні напої. Алкоголь розширює судини. Це істотно збільшує втрату тепла. Також не рекомендується палити - це порушує кровообіг і збільшує охолодження організму. Наприклад, одна викурена сигарета знижує температуру шкіри пальців ніг на 1 градус.

Утриматися від купання необхідно людям, які мають проблеми зі здоров'ям:

запальні захворювання носоглотки, придаткових порожнин носа, отити;

серцево-судинні захворювання;

епілепсія, перенесені травми черепа;

склероз судин головного мозку;

неврити, поліневрити; цукровий діабет, тиреотоксикоз;

глаукома, кон'юнктивіт;

туберкульоз легенів, запалення легенів, бронхіальна астма, емфізема;

нефрит, цистит, запалення придатків, запалення передміхурової залози;

виразкова хвороба шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит;

венеричні захворювання.

Вважається, що саме в цей день вода набуває цілющої сили, а той, хто скупається в ополонці на Водохреща, буде здоровим на протязі всього року.

Управління охорони здоров’я

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Яремчанська міськрада: ...

КОМЕНТАРІ