Театральна прем’єра у Львові: «Наш Тарас» – дух, що зробив з раба титана

Театральна прем’єра у Львові: «Наш Тарас» – дух, що зробив з раба титана

15.01.14 11:49 0 738
У Львові Перший український театр для дітей та юнацтва до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка приготував нову виставу. П’єса режисера-постановника Романа Валька «Наш Тарас» розповість не просто історію Кобзаря, а відкриє глядачеві феномен незламного духу Шевченка, який ще й досі надихає українців не здаватися і закликає до боротьби. Прем’єра вистави відбудеться 14 січня, о 17.00.

Про це повідомляє кореспондент .

Під час прес-конференції Роман Валько розповів, що матеріал для вистави він зібрав ще у 80-х рр минулого століття, однак потім «відклав його у довгу шухляду». Лише 8 років тому повернувся до теми Шевченка. А вже минулого року почав працювати над твором. Як зазначив режисер, «Наш Тарас» – це не хрестоматійне донесення біографії.

«Мене не цікавить, як виглядав Шевченко. Мене найбільше цікавить те, що було в тій особі такого, завдяки чому вона запроменіла в тому часі і гріє нас і донині. Шевченко пройшов шлях від раба-кріпака до освіченої людини, митця високого рівня. Його долю не можна порівнювати із іншими титанами духу. Вони були дворянами, мали прекрасну освіту, а Шевченко своїми трудом, силою духу і серця подолав шлях, який важко уявити. Напевне, та енергія Шевченка бралася із нашої землі, яка в той час потребувала Мойсея», – сказав Роман Валько.

Театр працював над постановкою вистави з листопада минулого року. Роман Валько розповів, що у «Нашому Тарасі» задіяні як досвідчені актори так і зовсім молоді.

У виставі Шевченка гратимуть два актори – народний артист України Сергій Кустов та Василь Василик.

Сценічний простір вистави творять розміщені по сцені шинелі, стоси паперів, томи книг, рамки. Автор сценічного простору Влодкауфман зазначив, що використовував три символи-коди під час роботи.

«Це символічне поняття шлагбауму, який може бути прикордонним стовпчиком, обмежувальною стрічкою. Він супроводжує нас все життя, все існування нашої держави, починаючи від імперії. Тобто – це заборона, недоступність. Друге – це шинель, яка, мов капуста. Кожен раз ми її знімаємо, а під нею наступна, а потім ще одна і так до безмежності. Третє – це бюрократія, яка сплуталась з літературою настільки потужно, що ми не можемо розділити їх», – розповів Влодко Кауфман.

Спектакль розрахований на дітей від 12 років, однак, як запевняє режисер, він буде цікавим і дорослим.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ