Курков: Громадянської війни не буде – у нас конфлікт народу з владою

Курков: Громадянської війни не буде – у нас конфлікт народу з владою

15.01.14 17:01 0 715
Ситуація в Україні аж ніяк не означає наближення громадської війни, бо це не конфлікт одної частини суспільства з іншою, а конфлікт суспільства з владою.

Про це пише письменник, журналіст, кіносценарист Андрій Курков у своїй статті на «Радіо Свобода».

«Заспокойтеся! Громадянської війни не буде! Ті, хто її анонсують, видають бажане за реальність. Але забувають головне: громадянська війна – це війна однієї активної частини народу з іншою активною частиною народу, – зазначає він. – Тепер скажіть мені: ви десь бачите дві однаково активні частини українського народу? Я не бачу. «Беркут» бачу, тітушок бачу, «спонсорську» зеленку бачу, замовне «правосуддя» бачу, а дві не згодних одна з одною половинки одного народу – ні!»

За словами Куркова, тільки одна половина проявляє активність, заявляючи словом і ділом про своє бажання жити по-іншому, а друга половина мовчить і дивиться український телевізор – або погоджується під обіцяні 400 гривень поїхати на мітинг для захисту влади на наданому владою автобусі, а потім, повернувшись додому, плюється і розповідає, що після поїздки змусили розписатися за отримання 200 гривень, а на руки дали тільки 100, повідомивши, що інші 100 пішли «за проїзд».

Виходячи з цього, письменник запитує, де ж тоді друга сторона цього «громадянського конфлікту». «Найбільш чисельна в українському політичному світі Партія регіонів, яка перебуває при владі? Теоретично членів цієї партії вистачило б, щоб показати, що вони – сила і велика частина українського суспільства. Ось вийшли б вони добровільно на вулиці, на майдани і площі, приїхали б за свій рахунок у Київ, поставили б намети, запалили багаття і стали співати якісь свої пісні... І тоді було б з ким викурити люльку миру і почати говорити про майбутнє», – пише Курков.

Але, додає він, щось не хочуть члени партії влади добровільно цю владу захищати: «Звичайно, є така валюта, як «страх». Людину можна залякати, особливо якщо вона залежна. І тоді вона сама розплачується власним страхом зі своєю совістю і йде, куди сказали. Але поступово ця «валюта» припиняє «ходіння» в нашій країні. І все менше і менше людей йде, куди сказали. Все більше і більше людей йде туди, куди хоче, і говорить те, що думає і хоче сказати».

Ось, на думку Куркова, виходить картина не «громадянської війни, що наближається», а класичного «громадянського конфлікту суспільства з владою».

«Однак, як це не дивно, конфлікт із владою замість народу будуть швидко вирішувати «звичайні» українські мільярдери і мільйонери, якщо відчують, що країна, яка зупинилася на краю політичної прірви, от-от готова зробити рішучий крок уперед. Крок у прірву – це втрата банкірами банків, заводовласниками заводів і так далі. Тобто перетворення мільярдерів і мільйонерів у людей, які втратили свої «активи» і «пасиви». Мільярдери і мільйонери, що приєдналися до них, цього просто не допустять. А консультувати їх будуть усі держави-кредитори України разом, забувши про свої геополітичні розбіжності. Бо тих, кому дали купу грошей у борг, оберігають інколи сильніше за найрідніших», – зазначає письменник.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Україні знизились ...
Наступна новина: Святослав Кравчук закликав ...

КОМЕНТАРІ