У Волинській області завдяки зниженню ціни на газ щорічні заощадження бюджету складуть 11 млрд. грн.

У Волинській області завдяки зниженню ціни на газ щорічні заощадження бюджету складуть 11 млрд. грн.

16.01.14 14:23 0 831
Завдяки зниженню на 20% тарифів на тепло для бюджетних організацій (школи, дитячі садки, медичні заклади та ін.), економія бюджетних коштів складе 2 млрд. грн. щорічно. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Андрій Білоусов.

Він поінформував, що домовленості між Україною та Російською Федерацією щодо зниження ціни на природний газ з 408 до 268,5 доларів США за тисячу кубометрів газу дали можливість знизити тариф на тепло для бюджетних організацій.

«Щорічно бюджетні організації витрачали на оплату тепла близько 10 мільярдів гривень. Тепер, за рахунок зниження тарифів на тепло для цих організацій, економія бюджетних коштів складе 2 мільярди гривень», - сказав Андрій Білоусов.

Зекономлять і на різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації суб’єктам господарювання для виробництва теплової енергії для населення. Щорічно компенсація НАК «Нафтогазу» такої різниці коштувала державі 19 мільярдів гривень. Зниження ціни на газ зменшить такі витрати державного бюджету на 9 мільярдів гривень.

«Ціна газу в тарифі на послуги з теплопостачання для населення становить 1309,2 грн. за тисячу кубометрів газу або 160 доларів США. Вона залишається незмінною вже протягом трьох років, в той час, як фактична ціна газу становила 408 доларів США за тисячу кубометрів. Різниця між фактичною ціною газу і ціною, за якою його купували підприємства теплоенергетики і виробляли тепло саме для населення, щорічно коштувала державі 19 мільярдів гривень. Тепер зниження ціни на газ дозволяє цю суму зменшити до 10 мільярдів гривень. А ціна газу в тарифі на послуги з теплопостачання для населення залишиться на тому ж рівні. Економіка тут проста, якщо порівняти 160 доларів за тисячу кубометрів газу з його фактичною вартістю – а це 268,5 доларів США за тисячу кубометрів. Крім того, нагадаю, що держава і так щорічно компенсує різницю в тарифах на теплову енергію, яку виробляють для населення – це більше шести мільярдів гривень», - пояснив заступник Міністра.

За його словами, у цілому економія бюджетних коштів від зниження ціни на газ і, відповідно, зниження тарифів на тепло для бюджетних організацій, складе 11 мільярдів гривень щорічно. Він наголосив, що від цього виграє і держава, і кожен громадянин, оскільки заощаджені кошти спрямують розвиток регіонів.

«У першу чергу ці кошти держава спрямує на соціально-економічний розвиток регіонів, на реалізацію інфраструктурних проектів, на модернізацію житлово-комунального господарства, у тому числі на модернізацію комунальної теплоенергетики. Саме на такі цілі проектом держбюджету на 2014 рік вже передбачено втричі більше, ніж у минулому році, капітальних видатків, що розподіляються Кабінетом Міністрів та Державним фондом регіонального розвитку, а це – майже сім мільярдів гривень», - наголосив Андрій Білоусов.

Прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівнцитва та житлово-комунального господарства України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 16 січня 2014 року голова ...
Наступна новина: Нардеп Ельбрус пропонує ...

КОМЕНТАРІ