В Закарпатській області забута гірськолижна база у селі Ставне

В Закарпатській області забута гірськолижна база у селі Ставне

16.01.14 14:10 0 1068
За часів СРСР велику увагу приділяли та ще й добре фінансували розвиток спорту, в тому числі гірськолижного. Тоді було збудовано багато гірськолижних баз по всій території Закарпаття. Однією з них є туристична база в селі Ставне Великоберезнянського району. Серед зелених ялиць звели декілька будиночків із цегли з пічним опаленням, окремо облаштували їдальню. База була оснащена двома підйомниками типу «бугіль». Довжина гірськолижної траси становила приблизно 800 метрів і була доволі крутою. Отож розраховувалась на вмілих лижників. Планувалося відкриття ще однієї гірськолижної траси для експертів з наступним будівництво підйомника. Було обране місце, прочищена траса, вмонтовані опори. Але далі будівництво зупинилося. І зараз можна споглядати в гущі лісу смугу з малими деревцями, де колись планували відкрити нову гірськолижну трасу. На перших етапах функціонування бази можна було нарахувати до 50 відпочиваючих – любителів гірського спуску. Влітку також вистачало відвідувачів, які просто відпочивали, заряджалися чудодійною енергією Карпат.

База функціонує й тепер, але про її сервіс можна просто сказати – відсутній. У будинках для відпочиваючих, практично з моменту будівництва, зовсім не проводився ремонт, їдальня, в якій раніше було людно й пахло різними смачними стравами, – в повному занепаді. Ну хоч одне радує: бугільний підйомник, котрому вже багацько років, функціонує. Коли на схилі достатня кількість снігу, його вмикають. Останній раз на гірськолижній базі «Ставне» мені довелося побувати у 2009 році. Занедбаний стан та спартанські умови проживання не лякали нас. Але коли ми зайшли в орендований будинок, були вражені. Деформована, помутніла від часу дерев’яна обшивка стін, пружинні ліжка з матрацами, наскрізна тріщина в стіні, думаю, далі не потрібно продовжувати. Кахельна піч, хоч і старенька, але давала тепло справно – отож ми були раді, що не замерзнемо. Наступного дня, після сніданку, адміністратор включив підйомник, і ми забули про всі негаразди. Однією перевагою із сотні недоліків бази є невисока ціна, що якраз підходить для студентів. Проживання нам обійшлося в 30 грн. на добу з людини, а підйомник – 40 грн. на день.

Отож, якщо ви полюбляєте гострі відчуття, відкривати щось нове для себе, при цьому витрачаючи небагато коштів, гірськолижна база «Ставне» саме для вас.

Богдан КУЛЬЧИЦЬКИЙ

«Карпатський об’єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ