Книгу для юнацтва астрофізика Пола Брекке про Сонце перекладено українською

Книгу для юнацтва астрофізика Пола Брекке про Сонце перекладено українською

16.01.14 08:00 0 900
Допитливі українські школярі мають шанс ближче познайомитися з Сонцем – гігантською зіркою, завдяки якій на нашій планеті зародилося життя. Для цього їм не потрібно чекати багато років і ставати науковцями чи астронавтами. Їм допоможе цікава і пізнавальна книга норвезького астрофізика Пола Брекке «Наша життєдайна зірка – Сонце», яка нещодавно вийшла українською мовою.

Незвіданий космічний світ Сонця юним українцям відкрила відома перекладачка, член Національної спілки письменників України, викладач німецької та норвезької мов на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету ім. Івана Франка Наталія Іваничук. Зазначимо, раніше вона дала змогу дітям помандрувати разом із 14-річною Софією світом філософії, переклавши бестселер Юстейна Ґордера «Світ Софії». У її солідному перекладацькому доробку понад 50 книг. Це і Леопольд фон Захер-Мазох «Вибрані твори», і Юстейн Ґордер «Помаранчева дівчинка», і Б’єрнстьєрне Б’єрнсон «Норвезька сторона», і Елізабет Ґрентведт «Привіт, це я! Не покидайте мене…», і Т. Янсон «Країна Мумі-тролів», і А. Єнсен «Мазепа», і Ґустав Майнрінк «Ґолем».

Книга-довідник «Наша життєдайна зірка – Сонце» написана зрозумілою мовою, гарно проілюстрована. Автор розповідає про місце Сонця, його будову, різні наукові дослідження, про те, як люди використовують Сонце, як його можуть використовувати маленькі читачі. А також розкриває таємницю виникнення північного сяйва.

Наприкінці книги для юних дослідників, які захочуть дізнатися більше про Сонце, є список цікавих інтернет-сторінок.

Наукове редагування книги здійснила голова Львівського астрономічного товариства, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри вищої геодезії та астрономії Національного університету «Львівська політехніка» Любов Янків-Вітковська. Вона також написала вступне слово: розповіла про українські дослідження Сонця і про армію науковців-сонячників.

Любов Янків-Вітковська зізналася, що саме історії про Сонце привели її в науку.

«Уперше я всерйоз зацікавилась астрономією у 7 класі. Тоді на уроці фізики мій улюблений вчитель Зіновій Васильович Долинський сказав: «Хто вивчатиме астрономію, той знатиме ВСЕ». О, це чарівне слово ВСЕ! Адже в дитинстві справді хочеться все знати – тож я таємно пообіцяла собі, що всерйоз займуся астрономією», – поділилася з читачами Любов Янків-Вітковська.

Вона зазначила, що видання стане цікавим як дітям, так і їхнім батькам.

«Ця книжка покликана стати путівником для тих, хто захоче ВСЕ знати і ВСЕ вивчити. Вірю, що той, хто її прочитає, неодмінно «заразиться» любов’ю до астрономії, до Сонця й захоче його пізнати. Адже Сонце – це як наші мама і тато, воно дає нам життя. А ще тому, що книга написана з любов’ю до Сонця. Тож прочитавши її, ви захочете довідатися більше про інші таємниці космосу», – переконана голова Львівського астрономічного товариства.

У передмові Пол Брекке зазначив, що у цій невеличкій книзі фактів для дітей реалізувалося його бажання розповісти про дослідження нашого Світила.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Ужгороді безробітний ...
Наступна новина: На Закарпатті міліція ...

КОМЕНТАРІ