Музейники Львова вимагають відкликати лист Мінкульту до УГКЦ як протизаконний

Музейники Львова вимагають відкликати лист Мінкульту до УГКЦ як протизаконний

16.01.14 09:43 0 1056
Лист Міністерства культури щодо участі священнослужителів УГКЦ в акціях мирного, ненасильницького спротиву громадян на Майдані у Києві є спробою відновити в Україні державно-тоталітарний контроль за релігійним життям. Наукові співробітники Львівського музею історії релігії вимагають негайного відкликання цього листа як антиконституційного та протизаконного.

Про це йдеться у заяві наукових співробітників Львівського музею історії релігії від 13 січня 2014 року.

Вони нагадують, що у листі Мінкультури до Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука) висловлена погроза «порушення перед судом питання про припинення діяльності» УГКЦ.

«Саме остання фраза своєю безглуздістю та брутальністю нас заскочила. Це ж треба вміти так – перед усім світом! – продемонструвати свою недолугість», – наголошують автори заяви.

Вони зауважують, що цьогоріч УГКЦ відзначатиме 25-річчя виходу з підпілля: «30 листопада 1989 року – в переддень зустрічі папи Івана Павла ІІ з М. С. Горбачовим – було оголошено про дозвіл реєструвати громади УГКЦ в установленому законом порядку. 43-річна – з 1946 до 1989 року – історія «катакомбної церкви» добігла свого закономірного завершення. А ще 17 вересня 1989 року у Львові тоталітарна комуністична влада планувала розігнати кийками ОМОНу (отряд милиции особого назначения – попередник «Беркута») 150-тисячну мирну демонстрацію віруючих за легалізацію УГКЦ».

«Загроза небувалої масакри тисяч людей змусила нас визначитися, і 14 вересня 1989 року наукові співробітники Львівського музею історії релігії і атеїзму направили телеграму Голові Верховної Ради народних депутатів СРСР М. С. Горбачову з вимогою «незамедлительно легализовать Украинскую католическую церковь и не допустить преследования за веру священнослужителей и верующих Украинской католической церкви». Це стало знаковою подією для колективу, що визначила долю музею в наступні десятиліття», – йдеться в заяві.

Наукові співробітники Львівського музею історії релігії зазначають, що впродовж років серед інших церков та релігій досліджують та популяризують історію УГКЦ, збирають пам’ятки, які засвідчують вагомий внесок УГКЦ в духовне, культурне та суспільне життя України, постійне зростання її авторитету серед громадян України та в світі.

«І ось знову погроза заборони УГКЦ. У зв’язку з цим не можемо не заявити:

1. Від початків народного руху «Майдан» священнослужителі та вірні УГКЦ разом зі своїми співбратами з УАПЦ, УПЦ КП, УПЦ МП, РКЦ, протестантських об’єднань брали і беруть найактивнішу участь в усіх масових акціях як особисто, так і інституційно, оскільки «релігійні організації мають право брати участь у громадському житті, а також використовувати нарівні з громадськими об’єднаннями засоби масової інформації» (Стаття 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (далі Закон)). Участь церков та релігійних організацій позитивно впливає – замирює та організовує – на перебіг масових мирних, ненасильницьких заходів.

2. Стаття 3 Закону: «Здійснення свободи сповідувати релігію або переконання підлягає лише тим обмеженням, які необхідні для охорони громадської безпеки та порядку, життя, здоров’я і моралі, а також прав і свобод інших громадян, встановлені законом і відповідають міжнародним зобов’язанням України» – не містить застережень щодо участі УГКЦ, інших церков та релігійних організацій в будь-якому громадському русі України, зокрема «Майдан».

3. Стаття 30 Закону «Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії» містить вичерпний перелік дозволеного центральному органові виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії, забезпечує проведення державної політики щодо релігій і церкви, і, відповідно, не дозволяє Міністерству культури «здійснення державного контролю за додержанням законодавства про свободу совісті та релігійні організації» (лист Міністерства культури № 1/3/13-14 з 3 січня 2014 року) та звертатись з відповідними поданнями до церков та релігійних організацій.

4. Лист Міністерства культури № 1/3/13-14 з 3 січня 2014 року є грубим порушенням свободи совісті та релігії, спробою відновити в Україні державно-тоталітарний контроль за релігійним життям. Ми вимагаємо його негайного відкликання як антиконституційного та протизаконного», – підсумовують автори заяви.

Нагадаємо, глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) оприлюднив офіційний лист за підписом першого заступника міністра культури України Тимофія Кохана, в якому йдеться про «релігійну діяльність, яку на порушення вимог законодавства України про свободу совісті та релігійні організації здійснюють представники, зокрема, Української греко-католицької церкви на Майдані Незалежності міста Києва впродовж грудня минулого року та на початку нового 2014 року».

Лист містить кілька приписів і завершується так: «Недотримання наведених приписів, згідно з положеннями статті 16 Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації», може слугувати підставою для порушення перед судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій».

Повідомлення про лист викликало негативну реакцію в різних колах. Зокрема, глава УГКЦ висловив переконання, що для молитви за мир не потрібно окремого дозволу влади. Глава УПЦ-КП патріарх Філарет теж наголосив, що «молитись ніхто не може заборонити».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина: у аварійно – ...
Наступна новина: Тернопілля: на засіданні ...

КОМЕНТАРІ