В Закарпатській області РНБО розглянула екологічну ситуацію що сталася біля Карпат

В Закарпатській області РНБО розглянула екологічну ситуацію що сталася біля Карпат

18.01.14 08:20 0 774
16 січня, у Києві на засіданні робочої групи Ради національної безпеки і оборони розглядалось питання локалізації негативного впливу Домбровського кар’єру на довкілля.

Про це повідомив власкор IA ZIK з посиланням на прес-службу ОДА.

На засіданні був присутній заступник голови Івано-Франківської ОДА Ігор Зварич.

На його думку необхідно: по-перше, зменшити приток вод до кар’єру, по-друге, провести повну гідроізоляцію кар’єру та солевідвалів і по-третє, організувати утилізацію розсолів, кількість яких постійно зростає.

«Це дасть змогу забезпечити екологічну рівновагу в районі розміщення кар’єру, зберегти сировинну базу для відновлення виробництва сульфатних безхлорних калійно-магнієвих добрив, технічної солі. А за неконтрольованого затоплення кар’єру та утворення нового потужного джерела розсіювання солей у водоносному горизонті наслідки складно спрогнозувати», – наголосив чиновник.

Необхідність локалізації негативного впливу Домбровського кар’єру на довкілля ґрунтується на тому, що станом на початок 2014 року в ньому нагромаджено майже 21 млн куб. м розсолів з мінералізацією від 120 г/дм кв. (поверхня) до 400 г/дм кв. (дно). Щорічно, в залежності від інтенсивності атмосферних опадів, рівень дзеркала розсолу піднімається на 2-3 метри, а його обсяг збільшується на 2-3 млн. кубічних метри.

Також північний борт кар’єру інтенсивно зсувається і карст переміщається до річки Сівка, яка протікає на віддалі до 200 метрів вздовж північного борту Домбровського кар’єру. А територія поблизу кар’єру, де горизонт підземних вод заражений розсолами і має підвищену мінералізацію, становить 65 гектарів. На цей час площа водозабору поверхневих вод, які в кінцевому підсумку потрапляють до кар’єру, становить 376 гектарів.

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Євромайданівці ...
Наступна новина: Сільськогосподарських ...

КОМЕНТАРІ