На Хмельниччині правоохоронці попереджають про активізацію шахраїв

На Хмельниччині правоохоронці попереджають про активізацію шахраїв

18.01.14 09:16 0 724
Людей ошукують як доволі «традиційними» способами, до прикладу, під приводом «зняття порчі», так і використовуючи сучасні інформаційні технології. І якщо шахрайок, які «зцілюють» хворих або проводять різного роду соціальні реформи ще можна вирахувати традиційними методами, то до пошуку Інтернет-шахраїв активно долучаються спеціалісти по боротьбі із кіберзлочинністю. На брифінгу, який відбувся в УМВС України в Хмельницькій області, оперуповноважений управління карного розшуку обласної міліції Ігор Возій та його колега із відділу по боротьбі з кіберзлочинами Артур Дереновський розповіли про найпоширеніші на види шахрайств та про те, як від них вберегтись.

Як зазначив представник управління карного розшуку, протягом 2013 року органами та підрозділами внутрішніх справ області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення 584 шахрайств, встановлено особи 148 підозрюваних та вручено їм повідомлення про підозру, зокрема, розкрито 64 шахрайства у сфері економіки та 24 — у сфері інформаційних технологій.

— Значна частина шахрайств пов’язана з обманом осіб похилого віку. До прикладу, зловмисники, представляючись працівниками різних соціальних служб, відділів соціального захисту населення, нібито проводять обмін грошових купюр «старого зразка» на грошові купюри «нового зразка», — говорить Ігор Возій. — А тому ще раз нагадуємо, що наразі жодної грошової реформи в державі не відбувається, і застерігаємо пенсіонерів не довіряти свої заощадження незнайомим людям.

Значного розповсюдження набули шахрайства під приводом «зняття порчі», «наговору», відвернення біди, що загрожують конкретній особі чи її сім’ї. Такі шахрайства становлять близько 10% від загального числа скоєних злочинів — в минулому році їх було 60. Часто через свою довірливість від лжецілителів потерпають діти, тому їм краще не знати, де дорослі зберігають свої заощадження.

Почастішали випадки і мобільних шахрайств. Схема досить проста, а потерпілих — все більше. Шахраї, вигадавши чергову байку, телефонують обраній жертві та повідомляють, що близька людина потребує допомоги. А щоб допомогти, необхідно перерахувати певну суму на вказаний телефонний номер або поповнити банківський рахунок. При цьому злочинці вимагають у потерпілих не роз’єднувати зв’язок з ними до того, як перерахують гроші. — Якщо ви опинились у подібній ситуації, — наголошує Ігор Возій, — зберігайте спокій і першочергово зателефонуйте рідним, щоб переконатися, чи все гаразд. Нещодавно, до речі, у м. Нетішині правоохоронці затримали такого шахрая-гастролера із Львівської області, на рахунку якого вчинення 11 злочинів за вищеописаною схемою.

Розвиток Інтернет-мережі породжує чимало прикладів віртуальних шахрайств, від яких, на жаль, страждають реальні люди.

— Одним з прикладів шахрайства в Інтернеті є фішинг, метою якого є виманювання у довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів онлайнових аукціонів, сервісів з переказування або обміну валюти, Інтернет-магазинів тощо, — говорить Артур Дереновський.

Поширеними є також шахрайства, пов’язані із банківськими платіжними картками. Наприклад, людина розміщує в Інтернеті оголошення про продаж якогось товару. Зловмисники телефонують до неї на зазначений номер та просять повідомити дані банківської картки для того, щоб перерахувати гроші за товар. Натомість з карткового рахунку знімаються усі гроші.

Пам’ятайте, що шахраї — чудові психологи. Вони грають на людських почуттях та емоціях, і їхні жертви не встигають озирнутися, як власноруч передають їм свої заощадження та цінні речі. Якщо все ж таки ви стали жертвою шахраїв, одразу повідомляйте за телефоном «102». Тільки в такому випадку правоохоронці зможуть «за гарячими слідами» затримати зловмисників.

Як вберегтися від шахрайств та інших правопорушень також читайте у нашій рубриці «Школа безпеки».

СЗГ УМВС України

в Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ