Рятувальники Львівщини застерігають населення дотримуватися правил особистої безпеки під час святкування Водохрестя

Рятувальники Львівщини застерігають населення дотримуватися правил особистої безпеки під час святкування Водохрестя

18.01.14 14:42 0 1039
Всі львів’яни перебувають в очікуванні завершального великого свята різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохрестя. Згідно давніх вірувань, уся вода в цей день вважається священною та має цілющі властивості. Традиційно у цей день у всіх містах і селах люди освячують воду, а також купаються у природних водоймищах для отримання Божої благодаті.

Фахівці ДСНС Львівщини заздалегідь проводять роз’яснювальну роботу із настоятелями храмів та прихожанами, роз’яснюючи обов’язкові правила пожежної безпеки під час проведення урочистих богослужінь.

Сам день Водохрестя є досить клопітним для рятувальників, адже, як свідчить статистика, люди гинуть на водоймах не лише влітку, але й у зимові місяці. З метою запобігання виникнення небезпечних ситуацій на воді, Головне управління ДСНС України у Львівській області застерігає громадян для їх ж власної безпеки, здійснювати купання лише у визначених місцевою владою місцях, де будуть розміщені пункти чергування рятувальників. Пояснюється це в першу чергу тим, що водяна стихія є непередбачуваною, і у разі виникнення небезпечної ситуації Вам зможуть надати оперативну та кваліфіковану допомогу.

Рятувальники Львівщини спільно із центральною рятувально-водолазною службою перебуватимуть на сторожі безпеки населення, організовуючи чергування у місцях масового купання населення. Такі місця визначаються органами місцевого самоврядування у кожному з районів Львівщини. Так, до прикладу, цьогоріч за інформацією ЛОДА безпечно пірнути у крижану воду можна буде у водойми, розміщені на території Яворівського національного природного парку, поблизу с. Верещиця, Яворівське озеро, місцеві озера міст Золочів та Перемишляни, на р. Західний Буг в межах м. Червоноград, озеро Задорожнє у Миколаївському районі та ін.

Якщо Ви вирішили здійснити занурення у ополонку, то рекомендуємо дотримуватися простих правил поведінки на воді, виконання яких допоможе зберегти власне життя та здоров’я.

Перед купанням бажано мати попередній досвід занурень в холодну воду. Пам’ятайте, що перебування в крижаній воді незагартованих людей може спричинити до загального переохолодження організму та «холодового» шоку. При його перших ознаках - ознобі, тремтінні, синюшності шкіряних покривів, губ, болі у пальцях рук і ніг – людині негайно необхідно надати допомогу. При легкому ступені переохолодження постраждалого достатньо тепло одягти, напоїти гарячим чаєм та змусити виконувати інтенсивні фізичні вправи. У разі середнього і важкого переохолодження - розтерти вовняною тканиною, зробити масаж усього тіла. Потім тепло одягнути, укласти в ліжко. Зігрівання повинно бути поступовим, без різкого перепаду температур.

Рекомендуємо усім, хто планує омиватися в холодній воді, перед зануренням в ополонку розігрівати тіло, занурюватися лише по шию, не замочуючи голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Оптимальний час перебування в ополонці варто обмежити до 1 хвилини.

Під час святкування не заходьте у воду в нетверезому стані, адже алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку та створює ілюзію безпеки.

Не залишайте поблизу річки чи ставка без нагляду дітей.

Дотримуйтеся цих правил безпеки життєдіяльності та нехай свято пройде безпечно.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За тиждень в Чернівцях ...
Наступна новина: На Львівщині правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ