На Хмельниччині підготовка до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка перетворилася на справжній всенародний рух

На Хмельниччині підготовка до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка перетворилася на справжній всенародний рух

18.01.14 10:01 0 3868
Під головуванням Василя Ядухи відбулося розширене засідання організаційного комітету з підготовки та відзначення в області 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Воно пройшло у режимі селекторної наради. У вступному слові голова облдержадміністрації, зокрема, підкреслив: «Президент України наголошує, що відзначення 200-річчя Тараса Шевченка має консолідувати українське суспільство, зміцнити імідж української держави, адже підготовка до цієї дати перетворилася на справжній всенародний рух».

Очільник краю поінформував учасників наради про основні ювілейні заходи, що проходитимуть в Україні на державному рівні. Серед них відкриття оновленого Національного музею Тараса Шевченка, проведення Урочистої академії у Національному палаці мистецтв "Україна", Шевченківського міжнародного літературного конгресу та Всеукраїнського Шевченківського форуму "Свою Україну любіть".

На Хмельниччині також триває серйозна підготовча робота до відзначення цієї знаменної дати. Для цього об’єднано зусилля органів влади, громадських організацій та усіх небайдужих людей, аби урочистості відбулися на найвищому рівні. На виконання розпорядження голови облдержадміністрації «Про заходи з підготовки та відзначення в області 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка» в області забезпечено проведення в закладах культури і освіти низки різноманітних культурно-мистецьких заходів.

Реалізація масштабного мистецького проекту - проведення творчих звітів міст та районів області розпочнеться з 24 січня у Городоцькому районі. Організатори переконані, що концерти та виставки у рамках творчих звітів сприятимуть подальшому розвитку аматорського мистецтва, широкому залученню громадськості до вшанування пам’яті Великого Кобзаря. А у квітні цього року відбудеться широкомасштабний творчий звіт у Національному палаці мистецтв «Україна».

Василь Ядуха з приємністю відзначив, що саме відбувається зустріч Міністра освіти і науки України Дмитра Табачника з переможцями Третього Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, яким призначено стипендії Президента України. Нашу область представляють: Гоголева Марина, учениця колегіуму м.Хмельницького; Кочергіна Інна, учениця НВК №1 м. Шепетівки; Смольницький Мирослав, курсант Національної академії державної прикордонної служби України. Гідний наслідування приклад любові до України демонструє діаспора вихідців з Хмельниччини. У 2013 році за авторством генерального директора Національного культурного центру України в Москві Володимира Мельниченка видана книга «Тарас Шевченко (Друзі мої єдині)». Її продемонстрував присутнім голова облдержадміністрації Василь Ядуха та передав у міське товариство української мови імені Т.Г. Шевченка «Просвіта».

«Великою складовою роботи із реалізації ювілейних заходів є реконструкція та реставрація об’єктів, пов’язаних із іменем Тараса Шевченка, яких в області на обліку та під охороною держави є 26. Найближчим часом планується відкриття пам’ятників Тарасу Шевченку на шести територіях: в районних центрах Волочиського, Ізяславського, Новоушицького районів, а також у містах Старокостянтинів та Славута, і с. Порохня Волочиського району», - підкреслив Василь Ядуха.

В області триває робота з видання творів місцевих авторів та придбання і забезпечення демонстрування документальних та художніх фільмів, присвячених Тарасу Шевченку. Про те, що зроблено та ще необхідно зробити інформували безпосередні виконавці заходів. Про організацію та проведення у 2014 році основних культурно-мистецьких заходів, присвячених 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка інформувала Ірина Трунова, начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації. Віктор Очеретянко, директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації, розповів про реалізацію заходів, спрямованих на увічнення пам’яті Великого Кобзаря, вивчення та популяризацію його спадщини. Про реконструкцію та будівництво доріг до об’єктів, пов’язаних з іменем Т.Г.Шевченка, проведення ремонтних та реставраційних робіт з благоустрою і впорядкування об’єктів, облаштування відповідних туристичних маршрутів інформував Володимир Вербановський, начальник управління інфраструктури та туризму облдержадміністрації. В обговоренні взяли участь Таїсія Стан, голова обласного осередку національної спілки майстрів народного мистецтва, Зоя Діденко, голова Хмельницького міського товариства української мови імені Т.Г.Шевченка «Просвіта», Світлана Кабачинська, власний кореспондент газети «Дзеркало тижня. Україна», голова Хмельницької міської організації Національної спілки журналістів України.

«Ми маємо усвідомити, що саме зараз ми маємо можливість у Шевченковому слові відшукати зерно тієї національної ідеї, яка згуртує суспільство в процесі розбудови нашої держави», - підкреслив Василь Ядуха під час обговорення та окреслив першочергові завдання. Серед них: завершення робіт на об’єктах культурної спадщини, пов’язаних з іменем Т.Г.Шевченка, облаштування туристичних маршрутів; надання всебічного сприяння громадським організаціям та творчим спілкам в організації їх діяльності щодо вшанування пам’яті та популяризації Т.Г.Шевченка; продовження роботи з організації заходів: мистецьких фестивалів, конкурсів, конференцій, забезпечивши участь у них молодіжних, дитячих громадських організацій; залучення до роботи з підготовки та відзначення ювілею Т.Г.Шевченка науковців, краєзнавців, митців, освітян, представників громадськості; забезпечення громадської безпеки під час проведення заходів; створення інтерактивного музею з використанням інноваційних технологій та ресурсів програми «Відкритий світ». «Зрозуміло, цей перелік заходів та завдань не є вичерпним і саме тому, я очікую від вас ініціативи та пропозицій, в першу чергу це стосується голів районних державних адміністрацій та керівників структурних підрозділів облдержадміністрації. Наголошую, що заходи не закінчуються відзначенням цієї ювілейної дати, а мають відбуватись впродовж року», - наголосив Василь Ядуха. Він висловив готовність підписати на відповідне Міністерство листа щодо необхідності збільшення годин у навчальних закладах для вивчення творчості Великого Кобзаря. Також підтримав пропозицію, висловлену під час обговорення, щодо обласної премії імені Тараса Шевченка. Він доручив підготувати необхідні документи аби збільшити премію вдвічі – до однієї тисячі гривень. Також очільник краю підкреслив необхідність виділення з обласного бюджету коштів для закупівлі «Кобзаря» для дітей – переможців різноманітних конкурсів, пов’язаних з іменем Великого Українця Тараса Шевченка.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Закарпаття: у ДТП на ...

КОМЕНТАРІ