Йорданська афіша. Львів

Йорданська афіша. Львів

18.01.14 17:42 0 1291
Ці вихідні – це останній шанс зануритись у Різдвяні свята, побути у колі родини, відчувши її тепло. Адже, як співають у колядці: «А той третій празник – святе Водохреща» Україна відзначає 19 січня. Львів уже прощатиметься із колядками, вертепами, та одночасно насолоджуватиметься прадавньою традицією сідати з родиною за вечерю, освячувати воду в церкві. ГОЛОДНА КУТЯ

У суботу – другий Святвечір або, як кажуть у народі, Голодна кутя. У цей день віруючі постять. А господар освяченою водою кропить членів сім’ї, хату, подвір’я, господарські будівлі, домашню худобу.

Ввечері, сівши до столу, сім’я п’є освячену воду. На столі мають бути пісні страви – риба, вареники з капустою, гречані млинці на олії і кутя та узвар.

фото: Роман Балук/ZIK

Колись господар заміщував кутю (з маком, медом, горіхами), набирав її у ложку й ставши перед вікном або на порозі, закликав мороз куті з’їсти. Взамін просив не шкодити людям, полям, посівам і худобі.

Як пише «Рідна країна» в декотрих регіонах при цьому приказували, звертаючись до злих сил: «…не дамо вам Святої вечері… будьте голодні, холодні, неприкаяні. Згиньте з голоду…». Звідси, вважається, й походить назва «Голодна кутя».

У деяких регіонах України вважали, що на Голодну кутю подавати слід 12 пісних страв, та вже не запрошувати святих душ, які, вважалося, знову повертаються на «той світ», а тому це й для них був голодний Святвечір.

В окремих населених пунктах у цей вечір дівчата ходять щедрувати, прославляючи господарів, бажаючи їм здоров’я і достатку.

Відчути дух святкування допоможе добрий старий фільм «Вечори на хуторі біля Диканьки». Це весела історія про те, як у різдвяну ніч всіх попутав біс, а коваль Вакула здолав нечисть і здобув для своєї коханої черевички, які носить сама цариця.

ЙОРДАН

На другий день зранку ходять до церкви святити воду. Цією свяченою водою починається трапеза, нею ж кожний господар знову кропить усіх членів сім’ї, хату.

За давньою традицією, церемонія освячення води відбувалася під відкритим небом, на берегах річок, струмків, озер. Ще напередодні Йордана, на річці вирубували великий хрест.

У цей день багато людей купаються в ополонці, і ніхто не застуджується, бо вода – цілюща. А дівчата вмиваються, щоб бути красивішими.

На Водохреще люди вітаються: «Христос охрещається – В річці Йордані».

Незважаючи на свята, традиційна ТЕАТРАЛЬНА АФІША не зникла. Люди й цими вихідними мають шанс насолодитися прекрасними спектаклями від львівських акторів.

У неділю Львівська філармонія запрошує поринути у музику двох епох – бароко й класицизму, і, одночасно, двох національних шкіл – італійської та австро-німецької. Концерт «Перлини світової класики» розпочнеться о 19.00. СУБОТНІЙ РЕПЕРТУАР

Львівська опера о 12.00 покаже свою прем’єру – казковий балет «Білосніжка і семеро гномів».

Театр ім. Л. Курбаса запрошує о 19.00 подивитись виставу «Апокрифи» за драматичними етюдами «На полі крові» та «Йоганна, жінка Хусова» Лесі Українки.

Театр естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» двічі, о 12.00, 14.00, покаже діткам від трьох років виставу «Шовкова косиця». НЕДІЛЬНИЙ РЕПЕРТУАР

Львівський національний академічний театр опери та балету ім. С. Крушельницької о 18.00 запрошує на оперу «Орфей і Еврідіка», яка виконується французькою мовою з українськими субтитрами.

А о 19.00 в театрі ім. Л. Курбаса починається спектакль «Амнезія, або Маленькі подружні злочини» за Еріком-Еммануелем Шміттом.

А театр «І люди, і ляльки» приготував «Чарівну ніч». Вистави відбудуться о 12.00, 14.00, 16.00. МУЛЬТИКИ

«Серце дуба». Дивні події змінюють клімат у Долині Драконів. Раптове похолодання принесло лід і темряву. Ліс вмирає, і Робін – маленький ельф, хранитель лісу – просить богів допомогти боротися зі злом, яке загрожує знищенням життя.

«Іван Царевич і Сірий Вовк 2». У тридев’ятому царстві, де живуть наші герої, тиша та спокій, Іван одружився із Василисою і «жили вони довго і щасливо», та ба. Іван цілими днями пропадає з Вовком на службі – зміцнює кордони і оборонну міць, мріє перевести стрілки годинника на сім годин назад, щоб менше спати і більше працювати. А Василисі нудно, як усім дівчатам, їй хочеться романтики. І тоді вона вирішує організувати своє викрадення – так, ніби її викрав злий Чорномор.

«Крижане серце». Коли стародавнє пророкування збувається і королівство занурюється в обійми вічної зими, троє безстрашних героїв – принцеса Анна, відважний Крістоф і його вірний олень Свен – відправляються в гори, щоб знайти сестру Анни Ельзу, яка може зняти з країни крижане закляття. По дорозі їх чекає безліч сюрпризів і захопливих пригод: зустріч з містичними тролями, знайомство з чарівним сніговиком на ім’я Олаф, гірські вершини, крутіші за Еверест, і магія в кожній сніжинці. Анна і Крістоф повинні згуртуватися і протистояти могутній стихії, щоб врятувати королівство і тих, хто їм дорогий.

НОВИНКИ

«Гранд реванш» (спорт, комедія). Це історія про двох колишніх боксерів, які вирішили повернутися на ринг заради фінального матчу, що повинен буде залагодити всі їхні розбіжності і розставити крапки над «і».

«Як спокушати важкодоступних жінок» (комедія). Зваблення жінки, без сумніву, є справжнім мистецтвом. Декільком американським невдахам належить крок за кроком осягнути його секрети. І допоможе їм у цьому Філіп – гуру з Франції.

«Джек Раян: Теорія Хаосу» (бойовик, трилер). Фінансовий аналітик Раян переїжджає до Москви для роботи на якогось мільярдера. І саме цей мільярдер зробить так, щоб на Раяна впали всі підозри в організації терористичної змови з метою обрушити економіку США. І Джеку не залишається нічого іншого, як спробувати одночасно очистити своє ім’я, перешкодити змові і врятувати дружину, яку мільярдер взяв у заручники.

«Загроза зараження» (трилер, жахи, фантастика). Батько і син – любителі пополювати на оленів. Щороку вони приїжджають в мисливський клуб, де зустрічають старих знайомих і разом вирушають вбивати невинних тварин. І все б нічого, якби не одна хвора і зникла в лісах старенька з досить дивними симптомами... Мати одного і, за сумісництвом, дружина другого головних героїв з телевізора дізнається про жахливий вірус (сказ), який передається від оленів до людей і, звичайно ж, поспішає попередити своїх близьких. Шкода, що вони вже пішли глибоко в ліс і спробували першу рогату жертву на смак.

«Сезон вбивць» (трилер, драма). Історія про ветеранів війни в Боснії – американця і серба, які, через багато років після подій в Європі, влаштовують свою особисту Третю світову війну, намагаючись звести рахунки.

Те, що кіномани мали змогу побачити

«Анжеліка, маркіза янголів» (мелодрама, пригоди). Франція XVII століття. Юну красуню Анжеліку видають заміж за графа де Пейрака, що володіє величезним статком і якого вважають чаклуном. Спочатку Анжеліка ненавидить чоловіка, але поступово починає розуміти, що за суровою зовнішністю ховається чарівний, добрий, чуйний і справедливий чоловік. Між подружжям спалахує справжня любов, але ідилія триває недовго. Короля Людовика XIV, що проїздом відвідав замок Де Пейрака, починає мучити заздрість до сімейного щастя і багатства свого підданого. Де Пейрак зісланий у Бастилію і чекає страти. Але Анжеліка готова битися за свою любов до останнього подиху. На допомогу енергійній і незалежній красуні приходить давно закоханий в неї Ніколя – ватажок паризьких розбійників.

«Паранормальне явище. Фатальна мітка» (жахи, трилер). Потойбічна сила, тероризувала героїв попередніх серій, знову вирвалася на свободу в пошуках нових жертв.

«Швидше, ніж кролики» (комедія). Хлопцям треба зняти фільм, адже куди без цього. Ідей вистачає, проте багато з них далеко не нові. Ну навіщо глядачеві ще одна частина «Про що говорять чоловіки» або «День радіо», це все було і потрібно щось свіженьке. Генератор ідеї творчої людини не зупиняється, і хлопці швидко роблять нарис сценарію. Отже, трійця друзів після пиятики прокидаються Бог зна де. Як вони туди потрапили, коли, не розуміють ні самі хлопці, ні ще кілька людей, які опиняються в цьому приміщенні.

«47 ронінів» (бойовик, пригоди, фентезі). Таємничий мандрівник, зраджений усіма, проданий в рабство, обраний долею вершити помсту, стане одним з 47 воїнів, які кинули виклик смерті. З’явившись з іншого світу, він повстане проти темних сил, щоб захистити свою заборонену любов.

«Любов у великому місті 3» (комедія). У житті кожного батька рано чи пізно настає момент, коли дружина відлітає на заслужений відпочинок, а він залишається один на один з власною дитиною. Здавалося б, нічого складного! Так подумали й Ігор, Артем і Сауна, навіть не підозрюючи, який «водоспад» пригод накриє їх з головою. Змучені «принадами» батьківства, хлопці зустрічають свого старого приятеля святого Валентина. Знімаючи стрес за пляшкою віскі, хлопці жартома мріють про те, щоб їхні діти швидше стали дорослими. А на ранок, шоковані татусі розуміють – їх мрія збулася і тепер вони на власній шкірі зрозуміють, що означає приказка: Великі діти – великі проблеми.

«Ялинки 3» (комедія). Якщо ти зробив добро, тобі не обов’язково відповідатимуть добром – це правда життя. Ти допоміг комусь, а тобі допоміг невідомий... Випадково? Це бумеранг добра, який буде запущений героєм історії, пройде усередині інших новел, викликавши хвилю добрих вчинків і серйозні зміни для всіх героїв, і повернеться до того, хто все почав, у той момент, коли герой перестане на щось сподіватися.

«Хоббіт: Пустка смога» (фентезі, пригоди). Після успішного переходу через Туманні гори, Торін і компанія змушені звернутися за допомогою до могутнього незнайомця, перш ніж відправитися в небезпечне Лихолісся без чарівника. Їхня компанія має завершити свою подорож до Одинокої горі, де Беггінсу потрібно буде знайти таємні двері, щоб дістатися до скарбу Смога.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ