В Житомирській області рятувальники закликають бути обережними на Водохреща

В Житомирській області рятувальники закликають бути обережними на Водохреща

18.01.14 14:36 0 975
У неділю, 19 січня, віруючі традиційно відзначатимуть останнє з новорічно-різдвяних свят – Водохреща або Йордань.

Вважається, що вода у цей день стає цілющою і додає тим, хто в ній скупається, сили і здоров’я. Зазвичай люди цього дня занурюються у крижану воду в ополонці.

Остання готується заздалегідь та безпосередньо в день свята освячується представниками духовенства.

У Житомирі це свято відбуватиметься у Житомирському гідропарку. Рятувальники застерігають усіх шанувальників цього свята: найголовніше під час його відзначення – відповідально поставитися до власного здоров’я.

– На Водохреща синоптики обіцяють пониження температури до -10-15 вночі та -5-6 вдень, – зазначає заступник начальника Управління ДСНС у Житомирській області Олег Держанівський. – Місця, де відзначається це свято, склалися історично. На жаль, у цьому році ми вже маємо один випадок загибелі людини на воді. Тому біля цих місць варто організувати максимально безпечне перебування людей. Необхідно облаштувати рятувальний пост, чергування медичного працівника, який зможе надати першу медичну допомогу людині, якій може загрожувати небезпека.

Разом із тим, у міській комунальній рятувальній службі на воді запевняють, що вони до свята готові. Хоча цього року воно проходитиме дещо незвично через відсутність криги на Тетереві.

– Криги на річці на Водохреща, швидше за все, не буде, – коментує начальник Житомирської міської комунальної рятувальної служби на воді Ігор Ткачук. – Тож доведеться просто відгороджувати місце червоною стрічкою. У воді буде встановлено хрест, який буде освячений. І люди занурюватимуться не в ополонку, а в холодну воду. Підрозділи нашої служби працюють у звичному режимі і готові прийти на допомогу у будь-яку мить.

І хоча на місці мають обов’язково чергувати медики, найкращий спосіб вберегти себе та своє здоров’я – бути пильним та уважним самому.

– Якщо ви себе не дуже добре почуваєте, не варто занурюватися у холодну воду, – радить начальник медичної служби Управління ДСНС у Житомирській області Андрій Мітрофанов.

Слід пам’ятати, що занурення у крижану воду – сильний стрес для організму. Різка зміна температури може вплинути не тільки на людей із хворим серцем, а й на цілком здорову особу. Тому заходити у воду треба поступово, щоб ваше тіло встигло пристосуватись до температурного режиму.

Ані до купання, ані після нього не варто намагатися зігрітися алкоголем. Останній створює ілюзію тепла. Але вона оманлива.

Після того, як вийдете з води, бажано відразу розтертися рушником, щоб відновити нормальний кровообіг. Якщо ж ви маєте якісь хронічні хвороби, загострення яких може викликати холодна вода – не варто переоцінювати свої сили та можливості. Вода на Водохреща, можливо, і цілюща, але в подібному випадку вона може стати згубною.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Початок видобутку ...
Наступна новина: За тиждень в Чернівцях ...

КОМЕНТАРІ