Українці колективно позиватимуться проти заборони мирних зібрань

Українці колективно позиватимуться проти заборони мирних зібрань

18.01.14 14:03 0 853
Правозахисники готують масове звернення громадян України до суду через заборону на проведення мирних зібрань у центрі Києва, запроваджену судом на період до 8 березня. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Збір підписів стартував на майдані Незалежності в Києві у п?ятницю, 17 січня, і триватиме до понеділка. Про це повідомили представники низки громадських організацій. Вони висловили сподівання, що це оскарження рішення суду стане наймасовішим в історії України.

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда повідомив, що після подання масового звернення до суду юристи планують подати позови до судів щодо незаконності ухвалень місцевими радами так званих положень про порядок проведення мирних зібрань.

«Не може бути свобода мирних зібрань одна в селі Нові Петрівці Києві, ще інша – в Києві, ще інша – в Тернополі, Луганську, Харкові. Свобода мирних зібрань – це основоположна свобода, яка гарантована всіма фактично конвенціями про права людини, міжнародними пактами, Конституцією України. Відповідно, не може бути порядок реалізації цього права, встановлений в кожному селі, місті», – наголосив Роман Куйбіда.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, у період з 22 листопада до 13 січня органи влади зробили щонайменше 64 спроби заборонити мирні зібрання, які стосувалися зовнішньополітичного вибору України. У 39 випадках заборонили мирні зібрання прихильників євроінтеграції, 7 разів заборонили мирні акції на підтримку інтеграції до Митного союзу або на підтримку органів влади. У решті випадків під заборони потрапили контрзібрання. Лідерами за кількістю заборон стали східні області: Харківська (8 заборон), Луганська та Дніпропетровська області (по 7 заборон).
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Премію ім. М. Рильського ...

КОМЕНТАРІ