УЗД при вагітності, або Про що повинні знати закарпатські матусі

УЗД при вагітності, або Про що повинні знати закарпатські матусі

20.01.14 11:30 0 1173
Навряд чи знайдеться жінка, яка в період вагітності не сходила б на УЗД. Ця процедура вважається не лише нормою, а й необхідністю. Жінка, яка спостерігається в жіночій консультації, обов’язково проходить ультразвукове обстеження хоч би один раз за всю вагітність, при цьому не думаючи про можливу шкоду для майбутнього малюка. У цього методу є багато супротивників, адже якої шкоди при вагітності завдає УЗД життю, що зароджується, до кінця не з’ясовано.

Згідно із сучасними даними, є значно більше фактів, які говорять не про небезпеку ультразвукового обстеження, а про необхідність його проведення.

У пострадянських країнах на УЗД жінок посилають під час першого ж візиту в жіночу консультацію для того, щоб підтвердити наявність вагітності, провести точне визначення її терміну, визначити положення плодового яйця, кількість плодів та ін. Але чи є в тому потреба?

Учені багатьох країн дійшли висновку, що УЗД при вагітності, особливо на ранніх термінах, завдає шкоду плоду. В той час, коли йде закладення всіх основних органів і тканин, відбувається небажане втручання ззовні. Потужні хвилі ультразвуку здатні викликати тонус матки, крім того, здійснюється негативний вплив на нервові клітини ембріона. Нерідко на ембріональних фото можна побачити, як дитина намагається закритися руками, відвернутися від шкідливого випромінювання.

Отже, в першому триместрі вагітності слід мінімізувати негативні впливи на плід, і саме тому рекомендується робити перше УЗД в терміні гестації – 11–12 тижнів (за винятком тих ситуацій, коли це дослідження потрібне терміново – біль, кровотеча).

У другому триместрі УЗД вже інформативніше й менш шкідливе для малюка. Можна точно встановити термін гестації, визначити точну кількість плодів, стать дитини, розташування і стан плаценти, діагностувати патології (вроджені вади розвитку різних органів). У цей період УЗД дуже важливе як для майбутньої мами, так і дитини. Виявляються проблеми, з якими можна боротися й попередити несприятливі наслідки.

До третього триместру дитина вже максимально сформована, і шкода УЗД для неї мінімальна. Ультразвукове дослідження потрібне для виявлення затримки внутрішньоутробного розвитку, підтвердження розміщення плаценти або раніше виявлених аномалій, визначення передлежання та положення плоду, оцінки кількості навколоплідних вод.

Дуже важливим для подальшого ведення вагітності та пологів є виявлення на УЗД в третьому семестрі всіх патологічних станів. Вони вимагають корекції, спостереження в динаміці. Тут уже немає сенсу навіть замислюватися про шкоду ультразвукового дослідження, потрібно повністю довіритися фахівцям.

Проаналізувавши вищезазначене, рекомендуємо проходити УЗД на таких термінах: перше – 10–12 тижнів, друге – 20–24, третє – 30–34.

Підіб’ємо підсумки: не слід відразу, як тільки ви дізналися про наявність вагітності, робити декілька УЗД різними апаратами та в різних лікарів. Потрібно деякий час постаратися жити як раніше, радіти життю та прислухатися до свого самопочуття.

У разі, якщо стан здоров’я погіршується, ви відчуваєте, що щось не так, треба звертатися до лікаря. І якщо після проведених оглядів та обстежень він скаже, що вам потрібне УЗД, слід його робити.

Крім того, і медикам, і самим жінкам треба стежити за тим, щоб апаратура, яка використовується при УЗД, була не стара, а сучасна, з пониженим навантаженням, певним діапазоном випромінювання тощо.

Думки різних учених зійшлися на одному: міра шкоди залежить від тривалості сеансу ультразвукового дослідження та сили випромінювання.

Три- і чотиривимірні УЗД – це нові потужні методи, які дозволяють побачити об’ємне зображення дитини. Їх основне призначення – естетичне задоволення батьків. Адже багато хто готовий викласти круглу суму, щоб розгледіти риси обличчя свого майбутнього малюка за допомогою 3D УЗД. Якби батьки знали про те, якої шкоди завдають майбутній дитині, то сто разів подумали б, перш ніж іти на це дослідження.

Можливо, найближчим часом будуть розроблені ретельно зважені рекомендації щодо кількості й термінів використання УЗД під час вагітності. Але доки це не сталося, дійте раціонально: якщо потрібно – робіть дослідження, проте без причини не турбуйте свого малюка. Нехай він розвивається у спокої та гармонії.

С.Нивчик, лікар УЗД

«Карпатський Об’єктив»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі освятили воду
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ