У Волинському краєзнавчому музеї відкривається виставка «Волинь в Українській революції 1917 – 1921 років»

У Волинському краєзнавчому музеї відкривається виставка «Волинь в Українській революції 1917 – 1921 років»

21.01.14 12:19 0 752
У Волинському краєзнавчому музеї працівниками відділу новітньої історії до Дня Соборності та Свободи України створено виставку «Волинь в Українській революції 1917 – 1921 років». На ній представлені матеріали з фондів музею, які ілюструють державотворчий процес на Волині у часи становлення Української Народної Республіки та Української Держави Павла Скоропадського.

Це, зокрема, документи і світлини Центральної Ради та Генерального Секретаріату, розпорядження місцевих органів влади, які розповідають нам про боротьбу волинян за встановлення української державності. Розміщений блок матеріалів про політичну та культурно-освітню діяльність Гетьманату Павла Скоропадського. Частина з представлених експонатів належить до періоду воєнних дій 1919 – 1921 років, коли саме на Волинь перемістився центр державотворчих процесів УНР. Зокрема, документи і фотографії таких визначних політичних та військових діячів як Симон Петлюра, Євген Коновалець, Андрій Мельник та інших, які на завершальному етапі Української революції перебували й активно діяли на теренах нашого краю.

Унікальними експонатами на виставці є рукописний документ з фондів музею, написаний особисто Головою Центральної Ради та Президентом УНР Михайлом Грушевським, а також оригінальний примірник однієї з перших книг в якій аналізується спільна боротьба УНР і ЗУНР за незалежність авторства Державного секретаря закордонних справ ЗУНР Василя Панейка «З'єдинені держави Східної Европи: Галичина й Україна супроти Польщі й Росії».

Пошановано і такі важливі для розуміння нашої історії події як проголошення незалежності УНР та битва під Крутами у січні 1918 року. Та головний блок матеріалів присвячений Акту Соборності України, чергову річницю якого волиняни відзначатимуть 22 січня. Це і текст самого Акту, світлини мітингів на його підтримку в українських містах у 1919 році та, через 71 рік, в 1990 році, коли на хвилі відродження демократії, в умовах горбачовської гласності, українці знову відчули себе єдиною нацією. Адже Злука ЗУНР і УНР стала тією подією в нашій історії, яка посприяла остаточному пробудженню української самосвідомості, після кількох століть поневолення.

Метою даної виставки є поширення знань про історію нашого краю як невід’ємної частини Соборної України, формування громадської та політичної культури населення, виховання у громадян поваги до національно-демократичних традицій нашої країни. А також усвідомлення історичної ваги Волинського краю в революційних подіях 1917 – 1921 років.

Початок 21 січня о 14.00 год.

Волинський краєзнавчий музей

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі до ...
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ