У «Тюрмі на Лонцького» – виставка про тоталітаризм в Європі

У «Тюрмі на Лонцького» – виставка про тоталітаризм в Європі

21.01.14 09:09 0 697
У Львові в четвер 23 січня о 16:00 у Національному музеї-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відбудеться відкриття міжнародної історично-документальної виставки «Тоталітаризм в Європі: фашизм – нацизм – комунізм».

27 банерів історичної документальної виставки «Тоталітаризм в Європі», розробленої та виготовленої за фінансової підтримки Європейського Союзу, надала до експонування у Львові Європейська платформа пам’яті та сумління.

На відкритті виставки йтиметься про те, чому одна політична група може утримувати в своїх руках повний контроль над державою та суспільством, позбавляючи громадян основних свобод та людських прав і вчиняючи жахливі злочини; чи довідаємося ми коли-небудь точну кількість жертв тоталітаризму в Європі; чому досі існує різниця між сприйняттям фашистської, нацистської та комуністичної диктатур; чи можливо подолати загрозу людству з боку фанатичного радикалізму, базованого на расових, політичних, релігійних та інших переконаннях; як запобігти відновленню будь-яких форм тоталітарного правління в майбутньому.

Комплексно розкриваючи суть тоталітаризму, плакати виставки розповідають про фашизм, нацизм та комунізм, щоб поглибити обізнаність громадськості про злочини, здійснені внаслідок кривавих практик цих ідеологій у різних країнах Європи. Для експонування в Україні поряд з кожним англомовним банером розміщується український переклад текстів.

Пересувна виставка вперше подає огляд статистики жертв найбільших злочинів, здійснених проти цивільного населення тоталітарними режимами ХХ ст. в 13 країнах Європи: Естонія, Латвія, Литва, Польща, Німеччина, Чехія, Словаччина, Угорщина, Словенія, Румунія, Болгарія, Україна. Статистичні дані доповнюються фотографіями головних ініціаторів та виконавців таких злочинів, а також інформацією про наявність юридичних оцінок їх дії після падіння режимів. Інформація для виставки надавалась установами-членами Європейської платформи пам’яті та сумління. Від України це – Центр досліджень визвольного руху.

«Обов’язок демократичних держав і кожного з нас – забезпечувати та пропагувати основні права людини для кожного громадянина і запобігати будь-яким спробам їх порушити. Хочемо, щоб ця виставка сприяла міжнародному осудові всіх форм тоталітаризму, включно з комунізмом», – наголошує у вступному слові координатор проекту Ніла Вінкельман-Хейровська з Інституту вивчення тоталітарних режимів (Прага, Чехія)

Виставку вже демонстрували Чехія, Словаччина, Литва, Німеччина, Нідерланди. 22 листопада 2013 року за участі екс-Президент України Леоніда Кравчука, відомого французького історика, співавтора «Чорної книги комунізму» Стефана Куртуа та інших громадських діячів відбулось відкриття цієї експозиції в «Українському домі» в Києві.

Виставку також доповнюють сторінки «живої історії», – відвідувачі музею матимуть змогу переглянути добірку документальних фільмів, що містять спогади очевидців трагічних подій XX століття у різних країнах Європи.

Довідка.

Європейська платформа пам’яті та сумління (англ. Platform of European Memory and Conscience) – міжнародне об’єднання, покликане досліджувати діяльність і злочини тоталітарних режимів у Європі в XX столітті та не допустити відновлення тоталітаризму в Європі. Створена 14 жовтня 2011 року в Празі під час саміту прем’єр-міністрів Вишеградської групи. У церемонії підписання документа про створення проекту взяли участь прем’єр-міністри трьох країн Вишеградської групи: Петр Нечас (Чехія), Дональд Туск (Польща) і Віктор Орбан (Угорщина).

До складу Платформи входять 43 державних та неурядових установ і організацій з 13 країн-членів ЄС, України, Молдови, Канади, Ісландії та США, що займаються дослідженнями тоталітарних режимів ХХ ст. Від України членами Платформи є Центр досліджень визвольного руху та Меджліс кримськотатарського народу.

Президент Платформи – Ларс Гюран Аксель Ліндблад (12.01.1950, Готенбург) – шведський політик, член Шведського парламенту 1997-2010. Очолював Шведську делегацію в Парламентській Асамблеї Ради Європи та працював Віце-президентом ПАРЄ. Був членом Парламентської Асамблеї у 2004-2010 роках. У жовтні 2011 обраний Президентом Європейської платформи пам’яті та сумління. Був доповідачем при Раді Європи щодо злочинів тоталітарних комуністичних режимів. В цей час він уклав та відстояв резолюцію «Потреба міжнародного засудження комуністичних тоталітарних режимів», яка лягла в основу Резолюції Ради Європи №1481. Тоді вперше комуністичний режим був засуджений міжнародною парламентської інституцією. Лімблад є одним із засновників та підписантів Празької декларації про європейське сумління та комунізм.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ