Планована участь Ірану в переговорах щодо Сирії викликала нові заперечення

Планована участь Ірану в переговорах щодо Сирії викликала нові заперечення

21.01.14 10:10 0 929
У світі пролунали нові заперечення проти можливої участі Ірану в переговорах щодо врегулювання в Сирії. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

До застережень сирійської опозиції з цього приводу приєдналася її головна союзниця, Саудівська Аравія, яка заявила, що Іран не має права на участь у переговорах, бо не підтримав їхньої головної мети – створення перехідного уряду в Сирії.

Саудівська Аравія також додала, що Іран має в Сирії свої військові сили, які воюють проти повстанців на боці влади сирійського президента Башара аль-Асада.

Так само Сполучені Штати і Франція, які теж підтримують сирійську опозицію, поставили під сумнів доцільність участі Ірану, нагадавши, що він відмовився підтримати міжнародну домовленість іще 2012 року, за якою в Сирії мав би бути створений перехідний уряд.

Головне об’єднання сирійських опозиційних сил, відоме як Сирійська національна коаліція, заявило, що не візьме участі в переговорах, якщо ООН не відкличе направлене Іранові запрошення на них.

Іран же заявляє, що готовий узяти участь у переговорах без ніяких передумов.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, який надіслав запрошення Іранові, заявляв учора, що зробив це по тому, як отримав запевнення Тегерана, що там згодні з метою зустрічі створити перехідний уряд у Сирії.

Ідеться про запрошення Ірану на попередні переговори, що мають відбутися в середу у швейцарському Монтре і підготувати широку міжнародну конференцію в Женеві, на якій і мають шукати виходу з сирійської кризи.

Тим часом президент Сирії Башар аль-Асад заявив в оприлюдненому інтерв’ю, що є «непоганий шанс» того, що він втретє балотуватиметься на посаду голови держави на виборах, що мали б відбутися влітку, і виключив можливість розділити свою широку владу з опозицією, вже не кажучи про його відставку.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: На Хмельниччині бюджетна ...

КОМЕНТАРІ