Борис Клімчук: У діяльності Європейського Союзу варто посилювати роль прикордонних регіонів і важливим чинником у цьому є діяльність єврорегіонів

Борис Клімчук: У діяльності Європейського Союзу варто посилювати роль прикордонних регіонів і важливим чинником у цьому є діяльність єврорегіонів

22.01.14 10:17 0 829
Транскордонна співпраця регіонів-сусідів України, Польщі та Білорусі: Волинської, Львівської областей та Брестської областей та Люблінського воєводства триває уже майже два десятиліття. “Єврорегіон “Буг” був створений у 1995 році і відтоді на теренах його учасників втілилося багато корисних економічних, сільськогосподарських, екологічних, культурних, інфраструктурних проектів.

Аби чітко визначити подальші напрямки транскордонної співпраці, її пріоритети та основні завдання на наступні 10 років, фахівці розробили проект Стратегії транскордонної співпраці Люблінського воєводства, Волинської, Львівської і Брестської областей на 2014-2020. Саме цей документ презентували в обласному центрі Волині. До обговорення документу долучилися голова облдержадміністрації Борис Клімчук, його заступник Єдуард Стоєв, генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Беата Бживчи, віце-консул Республіки Польща в Луцьку Кшиштоф Васілєвскі, фахівці та науковці.

“Ідея розробки такого документу, який би визначав головні напрямки спільної роботи на найближчі роки виникла у 2012 році, під час засідання ради Єврорегоіну “Буг” у Бресті. Були створені відповідні експертні групи й проведена кропітка робота. Проект стратегії розвитку поки що не має аналогів на теренах Європи”, - зазначив голова облдержадміністрації Борис Клімчук.

“ ми проводимо перше експертне обговорення, очікуємо пропозицій, зауважень. Усі вони будуть враховані в подальшій роботі з документом. У ньому зафіксовані всі ідеї щодо подальшого розвитку прикордонних регіонів, а також і шляхи їх практичного втілення”, - наголосив він.

“Усі учасники Єврорегоіну “Буг” вважають, що практика еврорегіонів, яка виникла в повоєнній Європі, має право на подальший розвиток. Однак вплив регіонів в Євросоюзі повинен посилитися, в тому числі й через вищезгадані формування. Тому ми поставили таке амбітне завдання: створити продукт, який ще більше поглибить співпрацю Волині, Львіщини, Берестейщини та Люблінщини”, - підкреслив голова облдержадміністрації.

Генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Беата Бживчи зауважила, що Польща давно і плідно співпрацює з Україною та Білоруссю, вже втілено, та й на разі працює багато спільних проектів, корисних для усіх сторін. “Ми готові до діалогу, до обговорення, адже усі учасники транскордонного співробітництва в рамках “Єврорегіону “Буг” отримають практичну користь після затвердження документу”, - сказала Беата Бживчи.

Обговорення проекту Стратегії триває. Громадським організаціям його презентують 24 січня під час засідання громадської ради при ОДА. Ознайомитися з документом можна на сайті облдержадміністрації:http://voladm.gov.ua/index.php?option=com_jcalpro&extmode=view&extid=6042

Після узгодження усіх питань, внесення пропозицій та зауважень планується затвердження проекту польською та білоруською стороною, а також презентація у Брюсселі, в комісії регіонів Європарламенту.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Тернополі неправильно ...

КОМЕНТАРІ