В Закарпатській області монополія ЄЦ у Чопі чи паркування вільних кадрів?

В Закарпатській області монополія ЄЦ у Чопі чи паркування вільних кадрів?

22.01.14 16:57 0 969
Останнім часом у місті Чоп простежуються досить цікаві тенденції. Кадрові призначення по лінії міськради відбуваються таким чином, що все більше посад займають люди Єдиного центру. Ми вже писали про скандальне звільнення позапартійної заступниці мера Лариси Ступак. А не так давно одним із заступників міського голови було призначено Ольгу Бізілю – члена партії ЄЦ, котра ще влітку балотувалася на посаду міського голови Берегова від цієї політичної сили.

Ще одним прикладом є поява в Чопі як радника міського голови Габора Кінча, котрий у свій час через зв’язки з Єдиним центром пішов на розрив із партією УМДС.

У принципі нічого дивного в цьому немає, адже мером міста є представниця ЄЦ – Галина Цар, а в міській раді 18 із 28 депутатів – єдиноцентристи. Отже, виходить непогана монополія в прикордонному стратегічно важливому транспортному вузлі України. Зайвим є пояснювати, які відкриваються можливості, якщо її закріпити. Тут варто додати, що партія ЄЦ має 22 депутатів в Ужгородській районній раді, що складає третину голосів.

Окрім того, останнім часом партія Балог переживає не найкращі часи. Конфлікт із правлячою політичною силою не привів ні до чого хорошого. Намагання ЄЦ приєднатися до Євромайдану та опозиції теж поки не мають успіху. Ми вже писали про поступове витіснення людей Балоги із державних структур області представниками Партії регіонів. От і з’явилась армія вільних кадрів, яких кудись потрібно припаркувати. Не залишати ж людей без кусня хліба.

А враховуючи той факт, що на Закарпатті залишилося не так багато місць, де єцівці ще домінують, можна припустити – наплив балогівських кадрів у Чоп буде продовжуватися й надалі.

Але що це означатиме для Чопа?

У прикордонному місті з населенням близько 9000 чоловік трохи менше половини становлять угорці. Але нинішня напівмонополія ЄЦ у Чопі чомусь перебуває в жорсткій конфронтації до угорської громади, тобто майже половини міста. Склалася ситуація, при якій повністю ігноруються її інтереси, серед яких, наприклад прийняття угорської мови як регіональної та багато інших політичних і насамперед економічних каменів спотикання. Так, у самому Чопі та прилеглих прикордонних селах функціонують великі місцеві підприємства, котрі часто належать українським громадянам з угорським корінням. Вони. як правило, займаються транзитом, і цей бізнес тісно пов’язаний з Угорщиною. Але в нас є інформація, що багато з них, не знаходячи спільну мову з місцевою владою, перереєструвалися в інших регіонах України і платять фінансові відрахування в їхні бюджети. Догаздувались, як кажуть єцівські чиновники. Гроші, які могли б піти на користь Чопа чи навколишніх сіл, ідуть кудись в Одесу, Київ чи Донецьк.

А в разі отримання єцівцями повної монополії на цій території, вони, швидше за все, намагатимуться взяти під контроль місцевий транскордонний бізнес. Тому конфронтація може загостритися ще більше і глибше. А це, звичайно, не піде на користь розвитку цієї маленької, але дуже стратегічної прикордонної території та благополуччю місцевих жителів.

Руслан ФАТУЛА

«Карпатський об’єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині про ...
Наступна новина: В Луцьку під час ...

КОМЕНТАРІ