На Хмельниччині колегія облдержадміністрації схвалила проект обласного бюджету на 2014 рік

На Хмельниччині колегія облдержадміністрації схвалила проект обласного бюджету на 2014 рік

23.01.14 14:45 0 983
Під головуванням Василя Ядухи відбулося засідання колегії обласної державної адміністрації, де обговорили головний фінансовий документ нашого краю на поточний рік – обласний бюджет.

З інформацією виступили Сергій Пенюшкевич, директор Департаменту фінансів, Віктор Очеретянко, директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту, Наталія Свестун, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. Від імені працівників академічного музично-драматичного театру ім.. М. Старицького, обласної філармонії, академічного обласного театру ляльок до керівництва краю зі словами подяки звернулася Ірина Трунова, начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації, адже вперше в проекті бюджету закладені кошти для оздоровлення працівників цих закладів в сумі 1 мільйон 256 тисяч гривень.

«Обласний бюджет викликає безліч питань, тому що коштів завжди не вистачає. Незважаючи на вкрай складу економічну, політичну ситуацію, в державному бюджеті для області на 2014 рік враховано фінансовий ресурс на 8% більший, ніж у минулому році. Бюджет має соціальну спрямованість і саме ця спрямованість залишається одним з пріоритетів у роботі влади. Субвенція з державного бюджету на соціальний захист населення, а це допомога сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, надання пільг та житлових субсидій, зростають в порівнянні з минулим роком для області на 302 мільйона гривень, або на 20%. Загальний обсяг видатків проекту обласного бюджету, який вноситься на розгляд сесії обласної ради, більше від минулорічного показника на 366 мільйонів гривень, або майже на 13%», - сказав Василь Ядуха. За його словами, спостерігається гарна динаміка щодо перегляду тарифів. Враховуючи зменшення тарифів на газ і теплопостачання передбачається зекономити 16,3 мільйона гривень, а це також додатковий ресурс, який піде на бюджет розвитку.

У проекті бюджету значно збільшуються видатки по таких галузях як освіта і охорона здоров’я. «Вперше за роки незалежності в області, до прикладу, передбачено додаткову дотацію на виплату надбавок медичним працівникам закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу на суму 7 мільйонів гривень. Роками не вирішувалося питання виділення коштів на лікування дітей, які хворіють на рідкісні хвороби і потребують дороговартісного лікування. На ці цілі вперше закладаються кошти. На боротьбу з хворобою фенілкетонурія передбачається 800 тисяч гривень, муковисцидоз- 400 тисяч гривень, ревматроїдний артрит – 200 тисяч гривень, первинний імунодефіцит – 300 тисяч, вперше передбачено кошти на придбання медикаментів для лікування хворих на мієлолейкоз – 1 мільйон гривень. Збільшуються також кошти на медикаменти і харчування в лікувальних закладах», - підкреслив очільник краю.

В галузі освіти крім видатків споживання по обласних закладах передбачено й капітальні видатки. Зокрема, закладені кошти на закупівлю 20 шкільних автобусів. Голова облдержадміністрації виступив з пропозицією створити на базі оздоровчого закладу «Лісова казка» сучасний оздоровчий центр з басейном, тренажерним залом та усім необхідним, адже питання якісного оздоровлення учнівської молоді є завжди актуальним.

«Область знаходиться в трійці лідерів по виконанню власних надходжень до бюджету серед 27 регіонів. Але це не дає підстав говорити, що у нас немає проблем, їх є багато. Потрібно працювати усім, наповнювати бюджет, аби разом зробити багато добрих і конкретних справ у 2014 році», - наголосив Василь Ядуха.

Засідання колегії відбулося у знаковий день для нашої держави День Соборності і Свободи України. У цей день 95 років тому проголошено Акт Злуки. Хмельниччина є особливим регіоном, який межує з колишніми територіями ЗУНР. «В умовах непростої суспільно-політичної ситуації ідея єдності і соборності країни є головним змістом державницької ідеології українського народу», сказав Василь Ядуха і закликав людей до миру і спокою, зупинити протистояння і не розпалювати ворожнечу. Він наголосив:« Не піддаватися на заклики політичних радикалів, зупинитися і врегулювати конфлікт мирним шляхом закликає Президент України Віктор Янукович. Попри розбіжність політичних поглядів, різну регіональну належність День Соборності і Свободи України сприяє особистому порозумінню між людьми та консолідації суспільства в цілому».

У ході засідання колегії прозвучало багато конструктивних пропозицій. Голова облдержадміністрації запропонував доопрацювати проект рішення з питання порядку денного і схвалити проект обласного бюджету.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У 2014 році ПАТ ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ