У Львівській області свірзький замок передадуть у концесію

У Львівській області свірзький замок передадуть у концесію

23.01.14 14:51 0 1002
Питання передачі у концесію пам’ятки архітектури національного значення Свірзький замок вивчають у Львівській ОДА. Про це повідомив голова Львівської ОДА Олег Сало після огляду пам’ятки.

«Сказати, що завтра починаємо працювати і за місяць чи цього року замок буде відреставрований – це неправильно. Потрібно прикласти максимум 35 млн.грн. і два–три роки реставрувати його. Починаючи з 93 року ним ніхто не займається, він запущений. Унікальна пам’ятка, унікальна територія. Потрібно замок віддавати в концесію, тому що по-іншому ми його не відреставруємо», – сказав очільник Львівщини.

Також Олег Сало повідомив, що планує провести окрему Колегію Львівської ОДА щодо збереження пам’яток архітектури, бо «чим більше ми проїжджаємо і займаємось пам’ятками архітектури, вивчаємо їх, тим більше виникає запитань».

Додамо, що Свірзький замок (с. Свірж, Перемишлянського р-ну) – одна із найбільш яскравих пам’яток оборонної архітектури доби Ренесансу в Україні. Датою закладення замку вважається 1484 рік. Первісно замок виконував оборонні функції та житлові. У 20 ст. там були правління та майстерні колгоспу, конюшні, школа механізації. З 1997 до 2007 року комплекс перебував у безоплатному користуванні Спілки архітекторів України. Зараз загальний технічний стан –задовільний, крім окремих частин та елементів замку.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ