У Львівській області рятувальники застерігають бути обережними, перебуваючи морозі

У Львівській області рятувальники застерігають бути обережними, перебуваючи морозі

23.01.14 10:23 0 927
Аналізуючи прогнози синоптиків щодо різкого зниження температури навколишнього середовища Головне управління ДСНС України у Львівській області просить громадян одягатися тепліше та бути обережними під час тривалого перебування на морозі.

З початку зимового періоду на території Львівської області зареєстровано 5 випадків обмороження, з них 2 смертельних.

Нагадуємо, що першими замерзають пальці рук і ніг, а також вуха і ніс - вони найменш захищені через дуже тонкий жировий шар. Спочатку замерзають шкірні покриви, потім підшкірний шар, судини, м'язи, нервові закінчення і навіть кістки. І для цього навіть не потрібна наднизька температура повітря. При переохолодженні температура тіла знижується до 35 º С і нижче.

Існує декілька простих правил, виконання яких дозволить уникнути переохолодження та обмороження при негоді: не вживайте алкогольних напоїв – алкогольне сп’яніння сприяє високій утраті тепла, і в той же час створює ілюзію тепла.

Додатковим негативним фактором є неможливість сконцентруватися на перших ознаках обмороження; не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду.

Дотримуйтеся таких порад:

* Носіть вільний одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Бажано, щоб верхній одяг був непромокаючий.

* Тісне взуття, відсутність устілки, брудні шкарпетки можуть створювати передумови обмороження. У взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими.

* Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу. У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом.

* Якщо проводите цілий день на вулиці, заходьте кожні півгодини - годину в тепле приміщення.

* При виході на вулицю по можливості візьміть із собою термос з чаєм, кавою або зупою.

* Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас. По-перше: метал охолоджується до низьких температур швидше ніж тіло, внаслідок чого можливе «прилипання» цих предметів до шкіри з виникненням почуття болю та холодових травм. По-друге, перстені на пальцях ускладнюють циркуляцію крові та сприяють обмороженню кінцівок.

* Не дозволяйте обмороженому місцю знов замерзнути, це може призвести до більш значних пошкоджень.

* Перед виходом на мороз бажано поїсти – вам необхідна додаткова енергія.

Слід враховувати, що у дітей терморегуляція ще не налагоджена, а в осіб похилого віку при деяких хворобах порушена. Ці категорії найбільш піддаються обмороженню та переохолодженню, тому враховуйте це під час планування прогулянок узимку. Пам’ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її в теплому приміщенні.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ