В Житомирській області становлення громадянського суспільства, вважають науковці, має відбуватися за умови ставлення до минулого з вдячністю, до сьогоднішнього - з активною позицією, до майбутнього - з відповідальністю

В Житомирській області становлення громадянського суспільства, вважають науковці, має відбуватися за умови ставлення до минулого з вдячністю, до сьогоднішнього - з активною позицією, до майбутнього - з відповідальністю

23.01.14 11:03 0 961
Протягом століть українці мріяли бути єдиними, вільними та незалежними. 22 січня 1919 року наш народ своїм волевиявленням висловив бажання жити в єдності – було підписано Акт злуки українських земель.

Саме цій величній події в історії України був присвячений круглий стіл «Велике завоювання українського народу», проведений 22 січня, у День Соборності і Свободи України, у Житомирському державному університеті імені Івана Франка. У роботі засідання взяли участь заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих, ректор ЖДУ ім. І.Франка Петро Саух, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ірина Басова, провідні науковці-історики університету, викладачі та студенти навчального закладу.

«Саме надзвичайно важливо пам’ятати, що цілі покоління українців боролися і віддавали своє життя, аби ми мали Україну у тому вигляді і у тих кордонах, в яких існує наша держава, - сказав у своєму виступі Ярослав Долгих. - Для нас важливо зберегти цю країну і передати її нашим дітям. Ми не маємо права поставити під загрозу те, що вибороли нашу діди-прадіди».

Президент України Віктор Янукович наголошує на забезпеченні національної єдності та громадянської злагоди, отже, переоцінити на сьогоднішній день події, які відбувалися 95 років тому, просто неможливо, впевнений Ярослав Долгих.

Під час роботи круглого столу було озвучено низку цікавих і грунтовних доповідей. Про сучасне національно-державне відродження українського народу говорив ректор ЖДУ ім. І.Франка Петро Саух. Він, зокрема, зазначив: «Ми вже більше 20 років проходимо випробування національним буттям. Нелегко це відбувається, але треба усвідомити, що становлення громадянського суспільства має відбутися на одному життєдайному імперативі: до минулого – вдячність, до сьогоднішнього – активна позиція, до майбутнього – відповідальність». Петро Саух зауважив, що наша держава є поліконфесійною, багатонаціональною і, звісно, можуть виникати різні конфлікти, які потрібно вирішувати на основі толерантного ставленння один до одного та взаєморозуміння. «У нашому суспільстві має існувати філософічність, коли всі дії і думки пронизує мудрість, а не філодоксичність, яка диктує кожному свою правду», - вважає науковець.

Учасники круглого столу заслухали також доповідь завідувача кафедри спеціальних історичних дисциплін та правознавства ЖДУ ім. І. Франка, Івана Ярмошика «Українська державницька ідея: етапи становлення», виступ завідувача кафедри історії України ЖДУ ім. І.Франка Миколи Кордона «Акт Злуки ЗУНР і УНР 22 січня 1919 року – видатне явище в історії українського державотворення», доповідь доцента кафедри історії України ЖДУ ім. І.Франка Вікторії Венгерської «День Соборності в історичній політиці сучасної України» тощо.

Учасники круглого столу висловили своє переконання в тому, що майбутнє має бути кращим, ніж сьогодення. Важливо уникнути загострення протистояння, що склалося останнім часом, і побудувати громадянське суспільство на основі толерантного ставлення один до одного.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Україна відзначає День ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ