Тернопілля: не дозволимо розколоти нашу державу! Думки з приводу 95-річниці Акту Злуки

Тернопілля: не дозволимо розколоти нашу державу! Думки з приводу 95-річниці Акту Злуки

23.01.14 14:58 0 964
Виповнюється 95 років з того вікопомного дня, коли на Софіївській Площі в Києві возз’єднався століттями розділений народ. У братніх обіймах зійшлися наддніпрянський та галицький українець, щоб спільно будувати власну незалежну соборну державу. На жаль, майже століття по тому тривають деструктивні спроби провокативних сил розділити, розтягнути Україну по різних цивілізаційних закутках, щоб обезсилену викинути на задвірки історії. Ще тоді, на початку ХХ століття, сепаратистські ідеї, щедро культивовані більшовиками, досить потужно зазвучали на сході держави щодо створення Донецько-Криворізької республіки.

Натомість у Львові ще 2 травня 1848 р. представники демократичних кіл українства утворили у Львові Головну Руську Раду, що стала першою українською політичною організацією з власним друкованим органом – “Зоря Галицька”. Головна Руська Рада, виступала за проведення демократичних реформ, прагнучи забезпечити вільний національний розвиток українського населення краю. У програмній декларації, надрукованій у першій українській газеті, Рада проголошувала, що галицькі українці належать до великого українського народу.

Також ідею побудови самостійної соборної української держави в етнічних межах підтримували і намагалися реалізувати ідеологи ОУН. Вояки УПА виборювали незалежність України під прапорами, на яких майоріло «За УССД» (За Українську Самостійну Соборну Державу).

Разом з тим представники нинішньої правлячої партії при будь-якій найменшій нагоді впроваджували сепаратистські гасла. На превеликий жаль усього демократичного українського суспільства, реакційним силам вдалось надати автономію Криму, хоча це повний нонсенс для унітарної держави, якою є Україна. 28 листопада 2004 року, в розпал Помаранчевої революції, в Сєвєродонецьку Луганської області відбувся ніким не делегований Всеукраїнський з’їзд депутатів усіх рівнів, на якому звучали заклики створити нову південно-східну українську автономну республіку, до якої б мали увійти усі південні та східні області України. Хоча скорочено назва утворення звучала як ПСУАР, в народі набула також поширення і глузлива форма цієї назви – ПіСУАР. На щастя цей злочинний, безглуздий проект руйнівникам нашої держави зреалізувати не вдалось.

Нині, усвідомлюючи загрозу втратити контроль над Україною після 2015 року, Москва, готує грунт для попереджувального удару. Останні події свідчать, що Кремль, схоже, вирішив ставити на пряме втручання в розвиток подій в Україні. Реальна ймовірність наближення поразки сьогоднішнього режиму, очевидна перевага демократичної більшості українського суспільства змусили занервувати проросійські реакційні сили. Тож знову вони намагаються реанімувати давно померлі, затхлі проекти федералізації України.

Переконаний – всі ці кволі потуги, викликані страхом втрати необмеженої влади і прагненням збудувати в Україні таку собі « другу Росію », приречені на провал. Наш народ ніколи не допустить цього. Будь-який сепаратизм буде зупинений та знищений. Українська нація вже піднялась у всій величі своєї єдності.

22 січня і у важкі часи радянського тоталітаризму спонукало українців на подвиг. 22 січня 1973 року в Чорткові на Тернопіллі гурт молоді під керівництвом Володимира Мармуса вивісив жовто-блакитні прапори (за що хлопців ув’язнили в радянському концтаборі), 22 січня 1978 р. на знак протесту проти російської окупації біля могили Тараса Шевченка в Каневі спалив себе Олекса Гірник із Калуша. 22 січня 1990 року сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши “живий ланцюг” від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності.

Вшануймо усіх, хто долучився до створення єдиної, суверенної, незалежної України. Даймо гідну відсіч усім ворогам України, ратуючим за розкол держави. Адже переляканим, жалюгідним, розрізненим, роздертим на регіони та групки народом управляти легше, бо це вже не народ, це – вже темна, безвольна маса, на яку не зважають, з якою можна діяти на власний розсуд. Не допустімо цього!

Тож усіма помислами та працею рук своїх служімо справі утвердження істинно Української, суверенної, неподільної, заможної, держави.

Слава Україні! Героям слава!

Голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ