В Луцьку підбито підсумки акції зі збору відпрацьованих побутових хімічних джерел струму

В Луцьку підбито підсумки акції зі збору відпрацьованих побутових хімічних джерел струму

27.01.14 09:57 0 832
На базі комунального закладу «Луцький навчально-виховний комплекс № 9 Луцької міської ради» відбулася загальноміська нарада з підбиття підсумків акції зі збору відпрацьованих побутових хімічних джерел струму «батарейок та акумуляторів» серед загальноосвітніх навчальних закладів міста Луцька. Перед початком наради волонтери руху «Здай батарейку, збережи планету» повідомили: «У квітні 2013 року відділ екології міської ради започаткував вищевказану акцію: приватним акціонерним товариством «Сяйво» на замовлення виконавчого комітету міської ради було виготовлено та розміщено в школах міста 24 металевих контейнери для збору відпрацьованих батарейок та акумуляторів. За цей час зібрано 674 кг цих відходів. Враховуючи, що одна відпрацьована батарейка може забруднити 20 метрів квадратих ґрунту та 400 літрів води, вилучивши батарейки з загальної маси відходів не допустили забруднення 130 тис. м куб води, 67 га ґрунту, не дали загинути близько 70 тис. деревам та сотням тисяч мешканцям ґрунту».

У нараді взяли участь перший заступник міського голови Святослав Кравчук, радник міського голови з питань екології Борис Сорока, начальник відділу екології міської ради Анатолій Гламазда, начальник управління освіти Олег Гребенюк, представники торговельних підприємств, ринків, супермаркетів, Державної екологічної інспекції у Волинській області, школярі-активісти, їх класні керівники, директори загальноосвітній шкіл та завідувачі дошкільних навчальних закладів міста та спеціалісти Державного підприємства «Аргентум» міста Львова, яке займається переробкою і утилізацією відпрацьованих батарейок.

Святослав Кравчук у своєму виступі зазначив, що у місті приділяється велика увага стану навколишнього природного середовища. У минулому році міською радою прийнято ряд важливих рішень для врегулювання питань у галузі поводження з ТПВ, а саме: розроблено проект будівництва нового полігону для утилізації побутових відходів, на якому буде здійснюватись їх автоматизоване сортування. Розробляється схема санітарної очистки міста, що передбачатиме сортування відходів у житлово-комунальному секторі міста на дві фракції уже біля контейнерів житлових будинків та багато інших заходів.

Немало в напрямку природоохоронної діяльності зроблено учнями шкіл. Минулого тижня були підбиті підсумки роботи за 2013 рік. Діти міста Луцька зібрали 160 тонн макулатури, а це - немало, акцентував він. « ми зібрались з приводу підбиття підсумків ще одного виду природоохоронної діяльності. Дякую усім, хто збирав відпрацьовані батарейки побутових приладів та акумуляторів. За півроку було зібрано 670 кг таких відходів», – сказав Святослав Кравчук і вручив Зелені подяки колективам шкіл, які під час акції зібрали найбільшу кількість батарейок. Колектив комунального закладу «Луцький навчально-виховний комплекс № 9 Луцької міської ради» (директор – Недужко Віктор Дмитрович) зайняв перше місце, зібравши 240 кг батарейок, і був нагороджений ще й кубком. Колектив комунального закладу «Луцька гімназія № 18 Луцької міської ради Волинської області» (директор – Скороход Сергій Андрійович) посів друге місце ( 100 кг). Колектив комунального закладу «Луцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 23 Луцької міської ради» (директор – Мартинюк Віктор Семенович) здобув третє місце (52 кг). Святослав Кравчук ще вручив освітянам Подяки Державної екологічної інспекції у Волинській області.

Радник міського голови з екологічних питань Борис Сорока повідомив, що за даними громадських екологічних організацій в користуванні українців перебуває близько мільярда батарейок, які містять в сукупному 9 тонн ртуті та інших надзвичайно шкідливих для довкілля важких металів. Щорічно підлягає утилізації не менше 6 тис. тонн відпрацьованих елементів живлення, в яких міститься 4 тонни ртуті,значна частина якої потрапляє в довкілля: в повітря, ґрунти, воду.

В країнах Євросоюзу до 90 % таких відходів збираються та централізовано переробляються на спеціальних заводах, у нас, поки що менше одного відсотка. Борис Сорока звернувся до присутніх у залі представників найбільших торговельних підприємств, ринків, супермаркетів та торгових центрів із пропозицією організувати приймальні пункти відпрацьованих батарейок та акумуляторів від населення.

Учасники загальноміської наради прийняли звернення до жителів міста, працівників торговельних закладів, до усіх свідомих громадян з проханням поширювати інформацію про важливість збору відпрацьованих батарейок й акумуляторів для їх подальшої утилізації.

Ознайомитися із текстом звернення можна тут.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
1 (голосів: 1)
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ