У Волинському краєзнавчому музеї відбудеться історична година «Від історії до живого свідка: розповідь очевидців Голокосту»

У Волинському краєзнавчому музеї відбудеться історична година «Від історії до живого свідка: розповідь очевидців Голокосту»

27.01.14 21:41 0 776
Захід відбудеться 24 січня 2014 року о 14:00 год. з метою вшанування пам’яті загиблих від Голокосту на Волині. Буде розгорнута фотодокументальна виставка «Історичний огляд Голокосту на Волині», яка підготовлена працівниками відділу новітньої історії музею. До уваги відвідувачів представлені документи, світлини, матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею, що стосуються теми Голокосту на Волині, зокрема: фото з відкриття Меморіалу жертвам Голокосту у Луцьку (1990 р.), карта-схема розташувань гетто на території м. Луцька, розпорядження окупаційної влади стосовно єврейського населення на Волині, карта місць наймасовіших розстрілів єврейського населення Волині, фото розстрілу євреїв біля Луцького замку 26 червня 1941 р., копії протоколів допиту свідків, котрі були очевидцями масових розстрілів на Волині.

Багато українців, ризикуючи життям, рятували євреїв від знищення. Єврейському меморіальному музеєві Яд-Вашем вдалося встановити 2363 прізвища рятівників-українців, які одержали звання Праведник народів Світу. На виставці експонуються почесні грамоти деяких волинян, які удостоєні цього високого звання, а саме: Віра Каспрук, Ядвіга Скубікіна, Микола та Марія Ваврисевичі. Також на виставці представлені матеріали про діяльність Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму по виявленню місць масових розстрілів. Під час Голокосту на Волині загинуло 110 тис. євреїв, з них: 25 658 у Луцьку. На Волині встановлено 56 пам’ятних знаків цієї трагедії.

Головною метою щорічної акції поминання жертв Голокосту є осуд нацизму в усіх його проявах, збереження історичної пам’яті про знищення мільйонів людських життів і недопущення повторення геноциду. На історичну годину запрошені члени Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму (голова громади Сергій Швардовський), учні Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цей день запроваджено Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року. (Резолюція № 60/7). «Голокост, що призвів до винищення однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших національних меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість» - йдеться у резолюції. Ініціаторами ухвалення документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а їх співавторами – ще понад 90 держав.

Волинський краєзнавчий музей

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Нардеп від УДАРу закликає ...

КОМЕНТАРІ