Чернігів: Рекомендації в разі обмороження та переохолодження організму

Чернігів: Рекомендації в разі обмороження та переохолодження організму

27.01.14 19:07 0 821
У зв’язку з настанням сильних морозів виникає великий ризик переохолодження та обмороження організму. Медики просять не нехтувати елементарними рекомендаціями, які допоможуть зберегти здоров’я, а інколи – навіть врятувати життя.

Обмороження

Що таке обмороження? Це ушкодження будь-якої частини тіла, викликане впливом низьких температур. Крім низької температури розвитку обмороження додатково сприяє вологе повітря та вітер.

Найчастіше піддаються впливу холоду периферичні частини тіла: пальці ніг і рук, а також ніс, вуха, щоки.

Небезпека обмороження зростає при нерухомості (тривалому перебуванні на одому місці), порушенні нормального кровообігу (тісне взуття, незручний одяг).

Небезпечний мороз для ослаблених, втомлених, голодних, хворих людей.

Легко піддаються впливу низьких температур особи в стані алкогольного сп’яніння, коли периферичні судини розширюються і організм швидко втрачає тепло.

Як уникнути обмороження

Загартовуйте поступово організм і привчайте його до холоду: ранкова фізична зарядка, повітряні ванни, заняття спортом. У профілактиці обморожень це має велике значення.

Вдягайтеся по погоді. Взуття повинно бути сухим та зручним, не здавлювати ногу. Одяг повинен бути теплим, легким, щільним і не обмежувати рухів.

Змастіть обличчя та відкриті частини тіла жиром або жирним кремом.

Не вдягайте металевих прикрас.

Не куріть і не пийте алкоголю на морозі.

Не перебувайте довго на морозі.

Рухайтесь. Рух на холоді (ходьба, біг) посилює кровообіг, зігріває тіло, протидіє шкідливому впливу холоду.

Ступені обмороження тканин:

Обмороження І ступеня (найбільш легкий випадок) виникає при недовготривалому впливі низької температури на організм людини. Уражена ділянка шкіри блідне, після відігрівання червоніє, в деяких випадках має темно-червоний відтінок, набрякає.

Обмороження II ступеня виникає при більш тривалому контакті з холодом. На початковій стадії виникає блідість, охолодження та втрата чутливості в ділянці тіла, але ці прояви виникають при всіх ступенях обмороження. Тому, найбільш характерна ознака II ступеня - це виникнення в перші дні після обмороження пухирів, наповнених прозою рідиною.

При обмороженні III ступеня тривалість періоду впливу холоду та зниження температури ураженої ділянки тіла триваліші. Пухирі, що виникли на початковій стадії, заповнюються рідиною з кров'ю, їхнє дно фіолетово-червоного кольору, стає нечутливим на дотик.

Обмороження IV ступеня виникає при довготривалому впливі холоду, а зниження температури в уражених ділянках тіла при ньому найбільше. Воно часто поєднується з обмороженням II і III ступенів. Відмирають усі прошарки м'яких тканин, нерідко уражаються кістки та суглоби. Уражена ділянка тіла темно-синього кольору, інколи з мармуровим малюнком. Набряк виникає одразу після відігрівання і швидко збільшується. Температура ураженої ділянки шкіри значно нижча, ніж на прилеглих частинах тіла. Уражуються не тільки окремі частини тіла, але відбувається й загальне охолодження організму. Під загальним охолодженням розуміють стан, який виникає при зниженні температури тіла нижче 34° С.

Перша медична допомога при обмороженнях

Помістіть постраждалого в тепле приміщення. Зніміть холодну одежу і одягніть його в теплий одяг або накрийте теплими ковдрами.

Дайте постраждалому солодкий теплий чай, або інший теплий напій.

Розтирайте щоки, ніс, вуха, якщо вони побіліли, розтирайте м’якою рукавичкою, хутряним коміром або сухою фланеллю до почервоніння і появи поколювання. Ні в якому разі не слід розтирати снігом, бо сніг охолоджує обморожені ділянки та ушкоджує шкіру.

Примусьте постраждалого під час розтирання рухати ушкодженою кінцівкою.

УВАГА! Дані рекомендації застосовуйте тільки при першому ступені обмороження. В інших випадках на відморожене місце покладіть пов’язку з товстим шаром вати, зафіксуйте її і негайно доправте постраждалого до лікарні.

Переохолодження організму

Основні причини переохолодження організму: тривале перебування на холоді (нижче -100С), у холодній воді чи навіть короткочасне перебування в крижаній воді або вживання великої кількості холодної рідини.

Ознаки переохолодження: озноб, тремтіння, синюшність шкіри, губ, зниження температури тіла, біль у пальцях рук і ніг, поява «гусячої шкіри», позіхання, гикавка, затемнення свідомості. У постраждалого з’являється загальна слабкість, він стає апатичним, сонливим, поверхнево дихає.

Перша медична допомога при переохолодженні

Легкий ступінь переохолодження (блідість шкіри, озноб, м’язове тремтіння, загальна слабкість, хворому важко пересуватись самостійно).

Допомога: тепло одягніть постраждалого, напоїть гарячим чаєм або кавою, заставте виконувати інтенсивні фізичні вправи.

Середній ступінь переохолодження (синюшність губ і шкіри, ослаблене дихання, пульс стає рідшим, з’являється сонливість, втрачається спроможність до самостійного пересування).

Допомога: розітріть постраждалого вовняною тканиною, зігрійте під теплим душем, зробіть масаж усього тіла, тепло одягніть постраждалого та укладіть в ліжко, зігрійте грілками, викличте лікаря.

Важкий ступінь переохолодження (з’являється втрата свідомості, життєві функції поступово згасають).

Допомога: негайно викличте лікаря, до його приходу виконайте усі заходи першої допомоги, що і при середньому ступені переохолодження.

Бажаємо здоров’я, бережіть себе!

За інформацією управління охорони здоров’я міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ