Повна версія штурму Ужгородської міськради та ОДА (фото, відео)

Повна версія штурму Ужгородської міськради та ОДА (фото, відео)

27.01.14 12:00 0 1343
Опівдні близько тисячі людей зібралися біля стін Ужгородської міськради. Акція протесту розпочалася з хвилини мовчання на честь загиблих на Майдані.

Головною вимогою мітингарів було скликання позачергової сесії. На думку ужгородського конвенту Євромайдану, саме на ній міський голова мав би висловити солідарну позицію з протестувальниками та дати оцінку тим подіям, які відбуваються в країні. Варто зазначити, що, попередньо дізнавшись про те, що відбудеться штурм міськради, її працівників розпустили по домівках ще об 11.00. Натомість усередину запустили силовиків внутрішніх військ, які блокували вхід. Зрештою в будівлю таки пропустили декілька активістів, які зустрілися з мером міста. Притім зазначимо, що на вимогу людей, аби голова міста вийшов до них, він навідріз відмовився, натомість послав за активістами своїх заступників. Разом із ними в будівлю намагалися також проникнути декілька радикально налаштованих активістів. Саме вони закликали до рішучих дій: брати штурмом міськраду. На що закарпатець, який щойно повернувся з Києва, порадив чоловікам, котрі хочуть війни, їхати на Київ і не провокувати народ.

Його підтримали активісти ужгородського Майдану: “Майно міськради – це наше спільне майно. Люди, не піддавайтеся на провокації. Акція протесту повинна проходити мирно”.

У підсумку відбулася невелика сутичка між силовиками, які загородили вхід до міськради, та декількома активістами. Як наслідок, було розбито шибку, але, на щастя, ніхто не постраждав. Результат переговорів – нульовий. Мер міста відмовився коментувати ситуацію, виходити до народу, а щодо складання повноважень сказав, що про це навіть не може бути мови. Свою відповідь міський голова аргументував тим, що на цю посаду його обирав народ. Протестувальників дуже обурила така відповідь, і вони були рішуче налаштовані не покидати Поштову площу. Однак активісти закликали їх пікетувати будівлю Закарпатської ОДА, та люди категорично відмовлялися. Притім, аби переконати пікетувальників, організатори мітингу заявили, що саме там перебуває міський голова. Хоча, як стало відомо опісля журналістам «Карпатського об’єктива», Віктора Погорєлова в ОДА не було. Цікавим є той факт, що про мера міста на площі Народній уже ніхто й не згадав.

Саме туди, за останньою інформацією, повинні підтягнутися протестувальники з районів, адже була оголошена загальна мобілізація. Наразі всередині будівлі чергують силовики внутрішніх військ та “Беркут”. Зрештою декількох активістів пропустили на переговори з очільником краю. За їхніми словами, вони висунули губернатору єдину вимогу: аби їх пропустили до сесійної зали. Аргументували свою вимогу тим, що в ситуації, яка склалася в країні, просто необхідно створити орган, котрому би довіряв народ. У цих вимогах активістам було відмовлено.

мітингарі блокували ОДА і не збиралися розходитись. До початку мобілізаційного збору відбулися сутички між активістами та міліцією. Під будівлю Закарпатської ОДА зносилися шини, які раз по разу забирали “беркутівці”. Нагадаємо, що було дві спроби розкласти багаття, аби створити димову завісу, однак на заваді цьому стали силовики.

Під час загального мобілізаційного збору, який відбувся о 18.00 під Закарпатською ОДА, спершу була спроба увірватися в будівлю, проте мітингарів закликали почекати, допоки кількість людей на площі збільшиться. Почекавши з пів години, знову лунали заклики брати штурмом будівлю, але врешті вирішили зібратися наступного дня, о 14.00. «Завтра людей буде більше», – лунало з гучномовця. «Нас і зараз багато» – наполягав хтось із натовпу. «Але завтра нас буде ще більше. І ми можемо навіть піти заблокувати трасу міжнародного значення».

Отже, штурм будівель в м. Ужгород не відбувся. За подальшими подіями стежте на нашому сайті.

«Карпатський об’єктив»

Фото зроблені чотирма кореспондентами.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: Хмельниччина: ...

КОМЕНТАРІ