У Волинській області ідентифікація ВРХ – запорука якості продукції та отримання фінансової підтримки за програмами тваринництва

У Волинській області ідентифікація ВРХ – запорука якості продукції та отримання фінансової підтримки за програмами тваринництва

27.01.14 15:47 0 767
Одним із основних завдань, які ставить перед собою виконавча влада Волині – безпечність та якість тваринницької продукції, що виробляється, покращення епізоотичного стану на території області. На цьому постійно наголошує заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк.

Пройшовши процес ідентифікації, власник худоби не тільки ставить її на облік, що сприяє стабільній епізоотичній ситуації, а й може претендувати на різноманітні фінансові підтримки від держави. Діє спеціальна бюджетна дотація фізичним особам за збереження та утримання молодняку ВРХ. Кожен власник тварини може отримати дотацію від 250 до 1000 грн за голову в залежності від часу утримання тварини в господарствах. У 2013 році таку допомогу отримали 25 тисяч селян Волині. Крім того, дотацію за вирощені і продані на забій переробним підприємствам ВРХ отримали 4,5 тис господарів. В цілому селяни отримали з державного бюджету з програмою тваринництва понад 30 млн грн.

В господарствах населення області утримується 96 тис корів ВРХ. У минулому році народилось близько 80 тис телят, а проідентифіковано лише 31 тис, тобто лише 39%. Тобто, потенційно селяни могли б поповнити свої бюджети значною сумою – ще 30 млн грн.

«Кожен господар повинен знати, що отримавши державну дотацію, він сам на власний розсуд, в будь-який час розпоряджається власною твариною», - розповів Віталій Карпюк.

Він зазначив, що завдання ветеринарних служб, органів влади і місцевого самоврядування, Агентства з ідентифікації та реєстрації тварин – проведення інформаційної роботи з власниками тварин в цьому році.

Заступник голови облдержадміністрації каже, прикро, що господарі не усвідомлюють того факту, що без системи маркування продукції тваринного походження неможливо скористатись підтримкою держави, мати якісну та конкурентоспроможну продукцію. Крім того, без системи ідентифікації заготівля худоби проводиться з низкою законодавчих порушень, селяни недоотримують можливі фінансові вигоди, їх заробітки посідають у кишенях посередників, в результаті українці купують продукцію, вироблену із неякісного м’яса, а бюджет недоотримує фінансові ресурси.

Прес-служба облдержадміністарції
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Єпископи УГКЦ у Європі ...

КОМЕНТАРІ