Хмельниччина: ЕКСПРЕС-ІНФОРМАЦІЯ «Правила безпеки при користуванні пічним опаленням та електроприладами»

Хмельниччина: ЕКСПРЕС-ІНФОРМАЦІЯ «Правила безпеки при користуванні пічним опаленням та електроприладами»

27.01.14 12:03 0 787
Порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення – одна з поширених причин виникнення пожеж у побуті в зимову пору року. Особливо коли погодні умови досить суворі, а на вулиці сильний мороз. Зрозуміло, що кожен прагне аби у його оселі було тепло та затишно, для цього вмикає різноманітні електронагрівальні прилади, користується несправним пічним опаленням. Як наслідок –виникнення пожеж, знищення матеріальних цінностей та загибель людей.

У зв’язку з цим Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області звертається до подолян з застереженням дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки в побуті та виконувати заходи безпеки при використанні печей та електропобутових нагрівальних приладів.

Запам’ятайте, при користуванні печами забороняється:

• розпалювати їх легкозаймистими та горючими рідинами;

• залишати печі, в яких горить вогонь, без нагляду;

• доручати розпалювати печі та нагляд за ними дітям;

• розташовувати меблі, шафи та інше обладнання поблизу печей на відстані меншій 0,7 м, а від топкових отворів до горючих матеріалів відстань повинна бути не менше 1,25 м;

• проводити розпалення печей дровами, довжина яких перевищує розміри топника;

• сушити та зберігати на поверхні нагрівання опалювальних печей горючі предмети;

• використовувати для обігріву несправні опалювальні печі;

• категорично забороняється закривати піддувало опалювальної печі, коли там ще горить вугілля або є жар – це може призвести до отруєння чадним газом;

• виносити та викидати гаряче вугілля ближче 15 метрів від будівель.

В опалювальний сезон не забувайте очищати димарі від сажі хоча б один раз на три місяці.

Не менш поширеною причиною пожеж є порушення правил користування побутовими електроприладами. Аналіз таких пожеж показує, що вони відбуваються, в основному, з двох причин: у разі порушення правил користування електропобутовими приладами і прихованої їх несправності.

Крім того, пожежі можуть виникати і від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку включити кілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, електропроводка може нагрітися, а ізоляція – спалахнути. Якщо в місці короткого замикання є горючі матеріали й конструкції, вони миттєво спалахують. Тому, необхідно стежити за справністю ізоляції проводів, не допускати кріплення їх цвяхами, які можуть пошкодити ізоляцію.

Запам’ятайте кілька основних запобіжних заходів і правил пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті:

• нагрівальні прилади можна встановлювати тільки на негорючі підставки;

• забороняється залишати прилади, що увімкнені без нагляду та вмикати в одну розетку одночасно декілька приладів;

• необхідно спостерігати за щільністю контактів у місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою тощо;

• забороняється користуватися саморобними нагрівальними приладами.

Якщо пожежі уникнути не вдалося, негайно повідомте про це пожежно-рятувальну службу за телефоном 101, при цьому вкажіть точну адресу об’єкта, місце виникнення пожежі, наявність людей, а також повідомте своє прізвище та номер телефону. При можливості проведіть евакуацію людей та розпочніть гасіння пожежі підручними засобами.

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки, бережіть своє життя та майно!
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Повна версія штурму ...
Наступна новина: В Івано-Франківську ...

КОМЕНТАРІ