29 січня в Україні відзначається день пам’яті Героїв Крут

29 січня в Україні відзначається день пам’яті Героїв Крут

30.01.14 15:12 0 732
Шановні краяни!

Бій, що відбувся на залізничній станції Крути 29 січня 1918 року між більшовицькими військами Михайла Муравйова, та об’єднаними військами юнкерів 1-ї Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького та першої сотні новоствореного Студентського куреня під єдиним командуванням Аверкія Гончаренка, навіки вписано золотими літерами у скрижалях української історії як символ самовідданості та мужності. Величезна чисельна перевага більшовицького війська (в десятки разів) розбилася об героїчну відвагу та вірність Україні юнаків, більша частина яких – студенти, не мали попереднього військового досвіду. Українським відчайдухам вдалося затримати багатотисячну червону армаду і виграти час для відходу основних сил.

Битва під Крутами – один із важливих сюжетів сучасної української історичної пам’яті, що має велике значення для становлення української ідентичності. Ми це особливо гостро відчуваємо на фоні нинішніх подій. Вже навесні 1918 року українські газети писали: “В Крутах загинув цвіт української шкільної молоді. Загинуло кілька сот найкращої інтелігенції — юнаків — ентузіастів української національної ідеї. Така втрата для культурної нації була б важкою; для нашого народу вона безмірна». Так само першими постраждали від беркутівських кийків 30 листопада студентський цвіт нинішньої молоді, першими від куль впали молоді патріоти.

На жаль, знову – через 96 років в Україні актуальні слова Павла Тичини:

На Аскольдовій могилі

Український цвіт! —

По кривавій по дорозі

Нам іти у світ.

Тож збережімо пам’ять про кожне життя, покладене на жертовник свободи та незалежності Української держави. Хай слугуватиме прикладом для майбутніх поколінь самовідданість в ім’я рідної землі молодих героїв Крут, героїв, що загинули у Києві, захищаючи демократію в Україні! Їх подвиг – взірець для усіх нас!

Слава Україні! Героям слава!

Голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Андрій Холявка: "У ...
Наступна новина: На Хмельниччині члени ...

КОМЕНТАРІ