На Львівщині визначили переможців конкурсу, присвяченого Євгену Петрушевичу

На Львівщині визначили переможців конкурсу, присвяченого Євгену Петрушевичу

31.01.14 12:53 0 920
Стали відомі імена переможців обласного конкурсу «Славетні імена України-2013. Євген Петрушевич», який провів Львівський обласний центр краєзнавства, екскурсій і туризму учнівської молоді під керівництвом департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації з метою відзначення 150-річчя Євгена Петрушевича.

Про це повідомили організатори конкурсу.

Найвищі бали серед учнівських досліджень отримала робота «Життя після життя» Галини Куртяк, учениці 7(11) класу НВК «Буська ЗОШ І ст. – гімназія ім. Є. Петрушевича при ЛНУ ім. І. Франка». В основу дослідження покладено спостереження автора щодо увічнення пам’яті Євгена Петрушевича у місті Буську, де народився майбутній президент ЗУНР, у місті Сокалі, де жив і працював адвокат Євген Петрушевич, у Львові, де він навчався і звідки бере початок його професійна та громадсько-політична кар’єра. Робота є спробою узагальнити матеріали й описати, як славетний син свого народу, українець-галичанин, повертається до своїх нащадків, щоб допомогти глибше зрозуміти уроки минулого та успішно будувати майбутнє.

Оригінальним змістом вирізняються художні твори Ігоря Кеня зі Жидачівщини та Ірини Топільницької зі Старосамбірщини. Їх авторські поезії пронизані патріотизмом та вдячністю Євгенові Петрушевичу за те, що для України він «почав вимагати свободу, не зміг жити, наче князевич, коли у народу негода…».

Вже з перших рядків захоплює читача оповідання «Присягаю, дідусю, тобі» учениці 10 класу Червоноградського НВК № 10 Христини Гнік. Події твору відбуваються на Личаківському цвинтарі, куди вже старенький дідусь, а колись – охоронець і товариш Євгена Петрушевича – приїхав подякувати за врятоване життя і вклонитися праху того, хто все життя не полишав надії бачити Україну незалежною. У творі школярка вдало поєднала минуле і сучасне, використавши важливі історичні моменти для змістовної розповіді про нетривале, але історично значуще президентство Євгена Петрушевича.

В оповіданні «Батькова наука» учениці 8-Б класу Городоцького НВК № 5 «ЗНЗ-ДНЗ» Юліани Колодій відтворено один із моментів дитинства Євгена Петрушевича, коли він вперше взяв до рук Шевченків «Кобзар». Тоді батько сказав, «що «Кобзар», як і «Біблія», повинен бути у кожного українця. «Біблія» навчає, як вести праведне життя, щоб осягнути Царство небесне, а «Кобзар» живе і житиме в душах народу, надихаючи його на плекання прекрасної, гордої, незалежної Вітчизни». Саме ці батькові слова зміцнили та утвердили у ще малому Євгенові національний дух і патріотичні переконання, які стали фундаментом для росту майбутнього президента ЗУНР.

Зазначимо, на обласний етап конкурсу надійшло 117 робіт учнів та вчителів Бродівського, Буського, Городоцького, Дрогобицького, Жидачівського, Жовківського, Золочівського, Миколаївського, Мостиського, Пустомитівського, Самбірського, Сокальського, Сколівського, Старосамбірського районів; міст Дрогобича, Нового Роздолу, Самбора, Червонограда; Галицького, Залізничного, Сихівського, Франківського, Шевченківського районів міста Львова та вихованців комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський обласний Центр краєзнавства, екскурсій і туризму учнівської молоді».

З них за напрямами:

* дослідницька робота про життя та діяльність Євгена Петрушевича – 47 (44 роботи школярів і 3 – педагогів);

* художній твір – 43 (поезія – 30, мала проза – 13);

* сценарій навчально-виховного заходу – 14;

* конспект навчального заняття – 13.

Під час написання своїх робіт конкурсанти провели значну пошукову роботу: опрацювали велику кількість наукової та публіцистичної літератури, побували у містах Буську і Сокалі, які тісно пов’язані з життям та діяльністю Євгена Петрушевича, на його могилі на Личаківському цвинтарі та скористались матеріалами, розміщеними в мережі Internet. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ